| Autor |
Wiadomość |
|
|
Frank
Gość
|
Wysłany: piątek, 31.03.2006 17:08 |

|
|
A ja wam powiem tak - jak was nie stac na samochody z silnikami ktore sa wymyslane i produkowane do spalania konretnego paliwa - to trzeba jezdzic ROWEREM. Ale nie - przeciez Polak potrafi - a juz najbardziej kalkulowac kombinowac i przerabiac - a co tam - jak bedzie chcial to tak przerobi silnik ze nasika do baku i tez pojedzie. A jaaaak
|
rogal
Gość
|
Wysłany: sobota, 29.04.2006 04:05 |

|
|
jak myslisz zt twoj samochod jest szybszy od mojego diselka to zapraszam na jazde probna mam golfa tdi 6 lit i ma kopa lepszego od twojego gazownika moge nim spokojnie jechac 500km i nic jedz tak na gazie mialem astre 1.6 gaz i juz nigdy nie popelnie tego bledu
|
Mqrcin
Gość
|
Wysłany: środa, 03.05.2006 17:23 |

|
|
Mam pytanie co bardziej sie opłaća VW Polo 1.4 na gas czy diesel, starszy model Polo. Mam zamiar nim robić ok 250km miesięcznie. Prosze o rade?
|
darek
Gość
|
Wysłany: środa, 03.05.2006 23:15 |

|
|
Jezeli chodzi o to Polo , podsumuje to tak ; przy przebiegu 250 km na m-c ( 1500 rok ) najtansza bedzie benzyna - cena PB i NO zrównała się , a gaz -tu dojdzie ci droższy przegląd , filtry więc nieopłacalne .
JESTEM FANEM GAZU a gadanie ze diesel jest tańszy jest skrajnym debilizmem . Nowe auto średniej klasy w benzynce kosztuje 70-80 tyś zł + gaz V generacji okolo 4,5 tyś = 75-85 tyś . A do diesla z silnikiem 110-130 km jest doplata od 15 tyś zlotych . Policz ile kupisz za to GAZU ??? Zona jezdzi audi 1,9tdi i wiem ile kosztuje takie auto ,ostatnio zmienialem kompletny rozrząd 1100 zł a benzynce 300 zł przy spalaniu wiekszym o 1-2 litry !!!POSZUKAJCIE w auto swiat , byl test polo w 3 opcjach zasilania przy przebiegu rocznym 10tyś km no i najtansza byla benzyna !!
KTOS tam napisał " to dlaczego nie montuje sie w ciężarówkach silników benzynowych z gazem " - człowieku pomyśl trochę !!! Silniki diesla charakteryzują się długą żywotnością , a przy odpowiednich przełożeniach w cięzarówkach osiągają ogromne moce i momenty , i stąd biorą sie przebiegi po 2 miliony km , no i oczywiscie zasieg dzieki potężnym zbiornikom 1-2 tyś litrów . HEJ jak by wyglądała ciężarówka z małą cysterną gazu ??
MOJA OPINIA - jak ktos robi 20tys km i wiecej rocznie , niech zakłada instalację GAZOWĄ - to się opłaca :)
|
Marcin
Gość
|
Wysłany: czwartek, 04.05.2006 07:34 |

|
|
Dzięki za rade, więc kupie sobie chyba benzynowca.
|
darek
Gość
|
Wysłany: czwartek, 04.05.2006 17:11 |

|
|
Nawet się nie zastanawiaj !!! Przy twoich kilometrach jest to najlepsza alternatywa , a za zaoszczędzoną kase z różnicy między dieslem a benzyną kupisz sobie nowsze autko na PB . Dam ci przykład -- za żony audi 1,9tdi 98r daliśmy 29 tyś zł , a gdybym przemyślał sprawę i kupił 1,6 beznyna wydałbym 20 tyś zł. I teraz sobie policz ile za 9 tyś można kupić paliwa . Audi 1,9 tdi spala 5-6 l ON , a 1,6 PB spala 6-8 PB . Ropa kosztuje 3,90 zł a benzyna 4,08 zł , więc średni koszt przejechania 100 km przez diesla to 22 zł , a benzyna to 30 zł . Różnica tylko 8 zł !!!! Czyli muszę zrobić moim dieslem 100 000 tyś km żeby zniwelować różnicę w kupnie no i oczywiście jak wspomniałem wcześniej eksploatacja diesla w tym przypadku jest dużo droższa ( rozrząd , filtry ) NO I JAK TU MOZNA STAWIAC DIESLA PRZY TYCH CENACH PALIWA NA I MIEJSCE ???
No chyba że ktoś jeżdzi tak jak ja 750 wtedy nie mozna jej porownywac do 1,9tdi .
KTO JEŹDZI POWYŻEJ 20 tyś TYLKO GAZ !!!!
|
Marcin
Gość
|
Wysłany: piątek, 05.05.2006 11:50 |

|
|
Dzieki za porownanie, juz wybrałem i kupuje benzyne. To sie naprawde lepiej opłaca, pozdrawiam i Dzięki za zestawienie.
|
koruss89
Ilość postów: 0
|
Wysłany: wtorek, 02.12.2008 22:17 |

|
|
WITAM. Mam problem nie wiem co wybrac mam zamiar kupic rovera 400 i tylko nie wiem co lepiej diesel 2.0 czy na gaz 1.4 co jest lepsze w wytrzymalosci i czym taniej. Help !!!
|
TAD1
Ilość postów: 294
|
Wysłany: poniedziałek, 15.12.2008 12:42 |

|
|
" Korus" , mogę tylko tyle poradzić ,abyś zajrzał do instrukcji samochodu i przeczytał jakie paliwo do auta zaleca producent , tam jest wyraźnie napisane. I tylko tyle . - Osobiście jeżdżę na benzynie od ładnych kilkudziesięciu lat i nigdy swojego auta nie zagazuję , bo chcę na nim długo jeździć bezproblemowo!
|
TAD1
Ilość postów: 294
|
Wysłany: poniedziałek, 15.12.2008 12:56 |

|
|
Jazda na dieslu czy na benzynie nie wynika z samego paliwa , ile kosztuje , tylko z całkowitych kosztów eksploatacji samochodu. Róznica w cenie paliwa i ilości spalania niewielka . W benzynowym co jakiś czas sam wymienię tanie świece , filtr paliwa i jeżdzę .W dieslu natomiast to już co innego. Drogie wtryskiwacze , pompa paliwa, filtry i to wszystko w warsztacie trzeba wyregulować przez dobrego specjalistę . A to już sporo kosztuje ! I to , co niby zoszczędziło się na benzynie trzeba zostawić w warsztacie z dużą nawiązką . Samemu tego nikt w garażu nie zrobi. Diesel to nie tani benzyniak .
|
mipel
Ilość postów: 0
|
Wysłany: poniedziałek, 09.11.2009 13:53 |

|
|
Wy macie coś z głową. Mówię o tych co piszą że diesel ma moc w pełnym zakresie obrotów i wogóle jest lepszy niż benzyna. Otóż skoro niby tak jest czemu w lambo , ferrari , porsche , bugatti itp nie montują waszych śmiesznych silniczków wyjętych rodem z ciężarówki ? bo to benzyna ma moc płynniej rozłożoną a diesel (jak to w "top gear" powiedzieli) nie ma mocy a gdy moc się pojawia trzeba zmienić bieg. A co do wyprzedzania to mam prawo twierdzić że moje auto z palcem w 4 literach weźmie twojego dieselka wyprzedzając na 4 biegu przy 2tyś obrotów bo mam silnik 3.0 . P.s. Uważaj na turbinkę
|
Protestant
Gość
|
Wysłany: wtorek, 24.01.2012 00:14 |

|
|
3,95 zł za litr za przejechanie 100 km Corollą diesel zapłacimy niespełna 19 zł. To wtedy w 2005 a teraz za litr benzyny za 5,90 zł przejedziemy 0,5 km
|
karina
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 13.02.2012 20:57 |

|
|
uaktualnijcie to :)
|
steve mcqueen
Gość
|