Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Tania jazda to marzenie każdego kierowcy. W sytuacji panującej obecnie na rynku paliw to marzenie nie ma jednak żadnych szans stać się rzeczywistością. Kierowcy w wielu krajach szukają tańszych rozwiązań. Prawie cała zachodnia Europa stawia na diesle, Polska - na LPG. Co się bardziej opłaca?

08.09.2005    autor: Maciej Krzywoszyński    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5     Następna »
Autor Wiadomość
Driver
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 08:28
Jezdze Dieslem (common rail) przejechalem juz 150 tys ponad i silnik dziala jak na poczatku wogole nie stracil kopa i codnie "mruczy" a moich 3 znajomych mialo gaz i silniki po okolo 80 tys padly...poprostu nie wytrzymaly...i co tu duzo mowic
tomek
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 09:13
Co kto lubi i jak jezdzi, ja mam gaz od 7 lat i zadnej awarii tez nie mialem, mocy tez auto nie stracilo ...i co tu duzo mowic
Jack
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 09:33
Po prostu nie do każdego auta gaz się nadaje. Przede wszystkim silnik powinien mieć min. 1,8-2,0 pojemności. Mniejsze silniki po prostu szybko się zużywają przy gazie (głównie głowica, zawory itp. na skutek wyższej temperatury spalania gazu).
Piotr
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 09:59
Ja na gazie mialem od 1994r 4 samochody.Obecnie sekwencyjny koltec-necam w nowym autku firmy GM.2 litry i spalanie 8,5-11,5(trasa-miasto).Więcej nie muszę pisać.
MS
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 10:13
Mam trzeci samochód na gaz i nie widzę problemów z użytkowaniem, przecież na gazie nie jeździ się dlatego że się uwielbia gaz tylko chodzi o to żeby wogóle jeździć przy normalnych zarobkach i wykorzystywaniu samochodu do dojazdów do pracy i na zakupy.
PolI
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 11:38
ja śmigam micrą 1.3 na gazie i koszt przejechania 100km to jakieś 12-14zł i tyle...
roco
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 11:50
Mam instalację w Toledo 1,6 zamontowaną w 1996r, samochód ma przejechane 270000 km z czego ok. 200000 km na gazie,i jak słyszę tych uczonych że silnik szybciej się zużywa to śmiać mi się z tego chce, ponieważ przy takim przebiegu i dzisiejszych cenach gazu/benzyny oszczędność to ok.36000zł.
Oczywiście od 1996r. relacja cen była różna, więc trudno dokładnie wyliczyć oszczędności, ale pewnie ok. 25000zł.
Więc pytam tych mądrych znawców czy mają troszkę oleju w głowiach aby takie głupoty wygadywać, ponieważ z mojego przykładu wynika jasno:
- zaoszczędzone 25000zł
- wartość samochodu 6000 zł
Więć dziś mogę go oddać za darmo a i tak mam 19000zł w kieszeni, lecz niezrobię tego ponieważ samochód jeździ bez żadnych awarii ( poza oczywistymi wymianami zużywających się pozespołów ).
Kolejny samochód również na gaz - roco
PrZeMoL
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 11:55
Dzisiejsze diesle są sami wiecie... niesamowite zwłaszcza z powodu sporych momentów obrotowych i niskiego spalania a pozatym ich klekotanie przycichło znacznie nawet w TDI-kach. Ostatnio widziałem Golfa IV TDI (110ps) 98’, który dobijał do 550 000km!!!(auto w dobrym stanie) i nie wydaje mi się aby to świadczyło o jego niskiej trwałości mimo że to tylko pompowtryskiwacz. Co do gazu z gazem bywa różnie podstawa to dobra instalacja i właściwy serwis.

tomik531
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 13:18
Po pierwsze w/g autora artykułu spalanie gazu przy sekwencyjnym wtrysku gazu w fazie lotnej jest o 20% wyższe ale naprawdę jest na podobnym poziomie co benzyny.
Po drugie co to za instalacja za 6000zł?
Za tyle to już możemy pomyśleć o wtrysku gazu w stanie ciekłym czyli V generacja a to już jest rewelacja!!! 3500-4000zł to max za taką instalkę.
Sumując to co wyżej taka inwestycja zwraca się szybciej i osczędza się też więcej
dzidek_12
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 14:59
Czy ktos wie ile aut napędzanych LPG jest w Korei Południowej? Tyle się mówi, że jesteśmy na drugim miejscu na świecie, ale ile brakuje nam do pierwszego?
marek
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 17:44
mam
4auto na gas i sie oplaca
a teraz omege przerabiam na gas
chromus
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 19:19
Panie Tomik !

Po pierwsze autor rzeczywiście nie ma racji bo spalanie powinno być wyższe o 25%, a nie o 20%.

Po drugie w nowoczesnych auta z plastikowym kolektorem i wielopunktowym wtryskiem paliwa instalacja musi być sekwencyjna, a tym samym jej koszt jest wysoki. Autor podał 6 tys. i to wcale nie jest za dużo. Instalacja IV generacji i to holenderska kosztuje sporo. Owszem można zainstalować wtrysk polski ale opinie o nim są dość ostrożne.

Ludzie zmieniają kolektory żeby zapłacić jak najmniej za instalację ale w 90% kończy się to uszkodzeniem. Zdaje sobie sprawę że znajdą się zaraz osoby wyśmiewające mnie ale cóż...
Behemon
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 20:51
Pytanie - gaz czy diesel?
Odpowiedź - diesel.
KA
Gość
Wysłany: czwartek, 08.09.2005 22:18
Do P. Chromus
Ja nie będę się z tego wyśmiewał bo jest w tym dużo racji.
Ma seata z wielopunktowym wtryskiem i nie ma zamiaru go zagazować. Ropa już pawie dogoniła benzynę, kto wie co za jakiś czas będzie z gazem. Z przebiegiem ok. 10000 rocznie
gaz się nie opłaca, chyba że auto ma 10 lat, tania instalacja i jeszcze dobry warsztat - a z tym jest różnie.
````mysliciel````
Gość
Wysłany: piątek, 09.09.2005 08:37
przeczytałem artyku oraz opinnie,,, naprawde uśmiałem sie w obu przypadkach, 1- disel ma same plusy, ale dzis same duże plusy , 2-gaz, jest ok miałem kilka samochodów na gazie co za tym idzie trzeba policzyc ze montaz instalacji gazowej bedzie sie opłacał ale tylko w momecie gdy gaz nie zdrozeje do ceny około 2 pln za litr a biorac pod uwage rurgaz niemiecko-ruski ww bałtyku nie napawa to optymizmem,,,,, same ins.gazowe te gen 4 i 5 kosztuja niebagatelnie bo około 4000 - 7000 pln mysle o czym dobrym np cholender, mój kolega ma taka za 3500 raz na dwa miesiace wymienia wtrysk i modli sie ze ta ins.. jest jeszcze na gwar. auto pali wiecej około 2 litrów gazu liczac drorzsze przeglady , drozsze filtry , kase wydana na instalacje toooooooooooooo robi sie strasznie drogo i jeszcze jedna sprawa utrapieniem wszystkich gaziaży jest koło zapasowe hahh..............

DISEL ----hym hym hym hym hym hy m ok jerzde passatem 2000 r 1,9 tdi 115km, auto ma 125000km chodzi swietnie spalanie około 5,8 lityra, na trasie z predo okoo100 km/h 5litrów ,, pytam gzie opłacalnosc gazu?????????????

a najwazniejsze kupujac sam disel oszczedzamy od ,,razu,, a niech ktos pokarze mi to chetnie kupie sam. benzynke z zamontowana instalacja gaz w której jest wszystko ok niiiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!11 ktos przy zdrowych zmysłach montuje gaz i jezzzzzzzzżżżżżżżżżżżżżżżdziiiiiiiiiiii aż inwestycja sie zwruci tak!!!!!!!!!!!!!!! a potem to trzeba to wymienic tamto wymienic iiiiiiiiiiiiiii kaplica
Idź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5     Następna »

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.