Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Na stacjach paliwowych poza benzyną bezołowiową 95- i 98- oktanową oraz klasycznym olejem napędowym, często można spotkać także tzw. ulepszone paliwa.

13.01.2010    autor: Robert Tomaszewski    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2 | 3     « Poprzednia
Autor Wiadomość
JA 1977
Gość
Wysłany: wtorek, 24.01.2012 19:56
Czyli co lać 98 czy nie ?
max
Gość
Wysłany: wtorek, 31.01.2012 20:51
audi a6 1.9 tdi pompowtryski tankować ON VERVA czy lepiej zwykły ON
taki ktoś
Gość
Wysłany: środa, 08.02.2012 14:01
Z Waszych wypowiedzi niewiele wynika, ale nie do końca i podsumowując co napisaliście + moje własne doświadczenia pozwalają na wysnucie kilka wniosków:
1. paliwa na zachodzie są lepsze, niezaprzeczalnie !
2. co do naszych stacji, bywa różnie, tankuje na: Statoilu, Shell-u, BP, TESCO, Neste ponieważ każde z paliw ma inne dodatki lub w różnych proporcjach, zatem dobrze silnikowi zrobić odmianę.
3. Paliwo z NESTE jakość/cena wypada najlepiej, 98 benzyna samochód pracuje równo i cicho - stacje mam daleko więc miksuje z innymi stacjami.
4. Tesco - przy okazji zakupów rabat 5gr na litrze dobra cena, jakość bez zarzutów- standard, ale silnik pracuje bardziej głośno, podobnie jak z innych stacji

Podsumowując, nie przywiązujmy wag do jednego koncernu i jednego typu paliwa, a przede wszystkim za wszelką cenę nie szukajmy tanich stacji, bo zazwyczaj te stacje to problemy. Tyle ode mnie :-) pozdrawiam
xod
Gość
Wysłany: wtorek, 14.02.2012 19:54
@batman511
Zanim zaczniesz o megalomanii wrzuć w guglarkę hasło "Kawa z Zachodu kontra kawa ze Wschodu".
Cyt.: Z opublikowanych w kwietniu badań słowackiego Stowarzyszenia Konsumentów wynika, że produkty międzynarodowych koncernów takich jak Coca-Cola, Jacobs Krönung, Tchibo Espresso oraz Nescafé Gold wysyłane na rynki wschodnioeuropejskie (Czechy, Polska, Słowacja, Rumunia, Bułgaria, Węgry) są niższej jakości, aniżeli te sprzedawane na rynkach austriackim i niemieckim.
driver.
Gość
Wysłany: środa, 22.02.2012 14:02
Jeździłem na paliwach orlenu,statoil,lotosu,shella tankując je do swojego golfa benzyniaka (bez turbo). Z moich odczuć wynika że na pb 95 lepiej jeździ mi sie w kolejności od najlepszego na: lotosie.Statoil i orlen porównywalne. Shell bez większych różnic w spalaniu. jadąc na zwykłem pb95 osiągnąłem spalanie porównywalne z producenta (tzn nie aż identyczne z fabrycznym ale niskie). Jadąc na paliwie premium lepiej się jedzie,ale różnica w spalaniu żadna jeśli nie minimalna. Zatankowałem też v-power racing - dla mnie bez różnicy oprócz mniejszej gotówki w kieszeni ale tu akurat jeździłem po mieście więc może wtym szkopuł.
arn
Gość
Wysłany: poniedziałek, 26.03.2012 15:14
Ja osobiście tankuje albo ukrainska ropę lub polska verve z orlenu i nie zauważam zadej różnicy ani na spalaniu ani na osiagach mimo tego iż mam ponoć bardzo wrażliwy silnik na jakość paliwa 1.6 tdi vw comon rail. Przy pewnej wymianie filtra paliwa z ciekawości rozebralem go by zobaczyć czy dozy syf w środku. filtr byl po 20 tys km i ku mojemu zaskoczeniu był czysciutki i nie znalazłem żadnych zanieczyszczeń. Pozdrawiam.
JS
Gość
Wysłany: czwartek, 29.03.2012 19:57
Witajcie moi drodzy, od każdego sprzedanego litra paliwa PREMIUM np. V-POWER pracownicy danej stacji paliwowej, a już na pewno SHELLA mają premię od sprzedaży właśnie TEGO paliwa, dlatego tak nalegają i doradzają ,,CI ZNAWCY" silników i samochodów, (może i nie ma się, co dziwić, każdy chce zarobić, ale też wielu nie chce wydawać bezsensownie pieniędzy), czyli ekonomia prosta: pracownik = kilka groszy + zysk dla właściciela = kilka groszy + zysk dla koncernu kilka groszy, Razem = ...?dokładnie nie wiem. Od tej różnicy nie ma akcyzy, może o to chodzi? Domyślam się jednak, że właśnie ta różnica w cenie to są koszty powyższych czynników. Ile w takim razie według Was koncern przeznacza groszy na 1 litr na uszlachetnianie tego tak zachwalanego paliwa Premium? Jeżeli mam 380KM to, po co mi więcej. Ja tankuję takie paliwo, jakie zaleca producent MB. To jest oczywiście moje zdanie i nie jest ono poparte żadnymi badaniami, ale zbudowane jest za to na czystej logice ekonomicznej. Pozdrawiam
Idź do strony: 1 | 2 | 3     « Poprzednia

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.