Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Spór o to, który z silników jest lepszy z punktu widzenia eksploatacji staje się coraz trudniejszy do rozstrzygnięcia, szczególnie w dobie nowoczesnych rozwiązań konstrukcyjnych.

24.08.2010    autor: Mikołaj Krupiński    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2     « Poprzednia
Autor Wiadomość
Roger

Ilość postów: 22

Wysłany: środa, 25.08.2010 22:37
koleżanko nie myśl o tym tylko PIJ!
GeTe

Ilość postów: 3

Wysłany: niedziela, 29.08.2010 11:31
Benzynowy czy Diesel?
Odpowiedź jest prosta nieważne co... ważne, że byłaby to Honda ;)

A tak na serio:
1. diesle opłacają się tylko tym co robią 30000 km rocznie i nikomu innemu...
2. Umieszczenie w zestawieniu Mercedesa klasy E, to nieporozumienie, ktoś, kogo stać na ten samochód, stać na każdą jego wersję... a już na pewno nie zwraca uwagi na spalanie...
3. Przy dynamicznej jeździe t-dieslem spalanie nie jest już takie kolorowo niskie...
4. jedyny atut diesla, jaki znam, to jego niskie spalanie w korkach i podczas równej pracy w spokojnej jeździe...
GeTe

Ilość postów: 3

Wysłany: niedziela, 29.08.2010 11:37
temat może już objechany parę razy... ale przynajmniej, nowe zdjęcie z ładną panienką, mieli gdzie wstawić. ;)
matias21

Ilość postów: 0

Wysłany: niedziela, 29.08.2010 12:50
Honda to zacofana marka, żadnych nowinek dotyczących silników. Te same vtecki od lat oklepane.
nabaam

Ilość postów: 2

Wysłany: piątek, 03.09.2010 23:09
Wkrótce w każdym silniku diesla ma być obowiązkowo (Unia Europejska) filtr cząstek stałych, czyli DPF (diesel particulate filter) lub z francuskiego FAP (filtre a particules). Te filtry się zapychają cząsteczkami sadzy. Co jakiś czas komputer samochodu robi nam samooczyszczanie filtra (dopalanie sadzy), wzrost temeratury spalin. Żeby zrobić to skutecznie powinno się jechać z prędkością ok. 80 km/h przez min 15 minut (jednostajna prędkość). Ale jeśli ktoś jeździ takim dieslem głównie po mieście to nie ma jak zrobić tego samooczyszczania. Dlatego nie wróżę dieslom przyszłości.
nabaam

Ilość postów: 2

Wysłany: piątek, 03.09.2010 23:15
Poza tym nie ma już takiej różnicy w cenie litra benzyny względem oleju napędowego. A silniki benzynowe są coraz oszczędniejsze i doskonalsze. Wrócimy do przeszłości. Dieslami będzie się jeździć autobusami, ciężarówkami, traktorami i dostawczakami. No i może kierowcy taxi ale tacy z radio-taxi ciągle w ruchu. Ci co więcej na postojach stoją też się przesiądą na benzynę albo przerobią na lpg. A każdy normalny klient (kierowca) kupi sobie jak za dawnych czasów auto z silnikiem benzynowym. I nie będzie miał problemu z filtrami DPF / FAP.
Jarpoz

Wysłany: piątek, 01.10.2010 22:06
Chyba najlepszą alternatywą jest jednak silnik o przyzwoitej pojemności ( ok. 2.0 litra lub więcej ), mocny, ale zwykle wykorzystywany na ok. 50 % mocy, z zastrzeżeniem że diesla z turbiną o zmiennej geometrii trzeba od czasu do czasu porządnie "depnąć". Natomiast wybór benzyna czy diesel zależy głównie od rocznych przebiegów. Ja jednak wolę diesla z uwagi na charakterystykę momentu obrotowego ( zmiennego w zależności od nacisku na pedał gazu ).
gilbert3

Wysłany: sobota, 09.10.2010 22:46
O ludzie co wy tu podajecie za ceny? Koszt serwisu w Pandzie 1.2 przy przebiegu 120kkm powyżej 4 tysięcy? Przecież musieliby tam wstawiać części ze złota! Rozumiem diesel, ale wolnossąca benzyna - co tam tyle kosztuje - kable WN czy olej 2,5 litra, a może pasek rozrządu cirka 250PLN?
Bodzio
Gość
Wysłany: czwartek, 26.01.2012 00:33
nie wiem
Idź do strony: 1 | 2     « Poprzednia

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.