Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Zużycie paliwa podawane przez producentów aut wylicza się na podstawie ilości spalin zbieranych do worka. Rzadko kiedy pokrywa się ono z rzeczywistością.

30.12.2007    autor: Ryszard Polit    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2 | 3     Następna »
Autor Wiadomość
ondzio
Gość
Wysłany: wtorek, 18.10.2005 15:53
Więc jak obliczyć to zużycie? Odpowiedzi w art. oczywiście brak. Ja robię to tak, że po zatankowaniu do pełna zeruję licznik kilometrów, a przy następnym tankowaniu (do pełna) dzielę ilość zatankowanego paliwa przez ilość przejechanych od poprzedniego tankowania kilometrów i mnozę razy 100.
Np przejechałem 435 km, zatankowałem 26,18 L, więc zużycie wyniosło: 2618/435 = 6,02 L/100 km.
kierowca
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 07:34
To chyba oczywiste że takie pomiary w hamownie nie odpowiadają rzeczywistości. Oprócz wymienionych powodów dochodzi jeszcze opór powietrza, przecież tam go wcale nie ma skoro auto stoi w miejscu i kręci tylko kołami. Ponadto dochodzi ciężar kierowcy , pasażerów i bagażu, który nawet gdyby załadowali do auta, to i tak nie wpływa skoro auto stoi w miejscu.
Powinni testy robić na jakiś torach testowych symulujących jazdę po autostradach i w mieście, wtedy by były bardziej rzeczywiste.
Zagrys
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 09:40
Wg mnie powinni sprawdzaź zużycie paliwa nie na hamowni lecz na drodze. Wysłać jedno autko i niech zrobi 4000 km w mieście a drugie autko wysłać na trase i niech zrobi 9000 km. Mioże przy okazji może wyjdą jakieś błędy konstrukcyjne pojazdu.
lodówa
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 10:15
te wasze sprawdzanie na tych rolkach to nie ma sensu a ten wasz wzór na spalanie paliwa dla przeciętnego człowieka jest zagmatwany i dużo osób nie łapie o co chodzi
Long69
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 11:20
Taka średnia spalania to jest pic na wodę, trzeba wliczyć wiele czynników które powodują większe zużycie paliwa jak np. obciążenie(ilość pasażerów), opór powietrza, i długo by możnabyło wyliczać, w moim samochodzie wg. producenta średnie spalanie wynosi 5,2 l/100km. Po ustaleniu normy przez wykfalifikowaną osobę wyszło 8 l/100km i skąd taka różnica ??
wrona
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 12:37
czy wy naprawde nie kapujecie!!>? kazdy producent musi trzmac sie wytyczonych norm ktore sa scisle okreslone, nie mozliwe bylo by wypuszczenia auta na miasto w celu testu, gdyztaki test nigdy nie nbyl by u normowany nie byl by identyczny , wiec pomyslcie.....
fiolek
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 18:05
patrze sobie na te wypowiedzi nie tylko z tego artykulu i dochodze do wniosku ze wiekszosc osob piszacych komentarze to przyjeby i debile dla krotych samochod sjklada sie z kol karoserii a dalej to juz nawet sami nie wiedza. poza tym te swoje dobre i madre rady typu
Wg mnie powinni sprawdzaź zużycie paliwa nie na hamowni lecz na drodze. Wysłać jedno autko i niech zrobi 4000 km w mieście a drugie autko wysłać na trase i niech zrobi 9000 km. Mioże przy okazji może wyjdą jakieś błędy konstrukcyjne pojazdu.
to zachowajcie dla siebie. niech zyja debile
Darrock
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 19:10
fiolek zamiast bluzgać i ubliżać innym to mógłbys się wykazać tą swoją inteligencją i oświecić nas jakimś sensownym komentarzem. Prawdą jest że warunki na drodze są zupełnie inne niż testowe, a nawet tutej mogą wystąpić różnice. Nie tylko przyczyną jest 'noga kierowcy' ale też korki.
wk
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 20:50
Mój Senator 3.0 ma podane w instrukcji w mieście 14,5 a w rzeczywistości trudno się zmieścić w 19 litrach benzyny i 22 litrach gazu. Ludzie nie oszukiujcie się że wasze auta palą w mieście 7 czy 10!!! Zwłaszcza zimą!
AdamS
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 21:47
Eeee tam! To trzeba ( niestety ) sprawdzić samemu ( niestety po zakupie ). Laboratoryjne warunki a życie to dwa inne swiaty! Chyba wystaczy ogólnie przyjąć, że małe auto ze średnim silniczkiem "pali" mniej niż to większe. Chyba nikt nie podejmuje decyzji o zakupie auta kierując się tym, że spala 1/4 litra mniej lub więcej :-)To bezowocna dyskusja a autor tak "se" napisał. Praca to praca.
Łysy
Gość
Wysłany: czwartek, 20.10.2005 23:33
Jaka to roznica ile pali? Przy tych umiarkowanych cenach paliw nalezy lac tyle ile potrzebuje. Jak za litr bedziecie placic 10 zl to bedzie ból ,a puki co nie ma sie czym przejmowac.
driver
Gość
Wysłany: piątek, 21.10.2005 07:03
jak mozna sprawdzić samemu w zeczywistych warunkach ile auto spala ?
abbi
Gość
Wysłany: piątek, 21.10.2005 08:33
Posiadam fiata albea z silnikeim 1.2 16V i wedlug prospektu w cyklu miejskim samochod powinien palic 9,0 l na 100 km. Jesli biegi zmienia sie przy 3 - 3,5 tys. obr. samochodzik pali w miescie 7,5 - 8. Ilosc spalania zalezy tez od sposobu jazdy. pozdrawiam
smutas
Gość
Wysłany: piątek, 21.10.2005 09:05
ciągle ktoś komuś coś wylicza, że za dużo pali, że za dużo je, że za dużo pije... ma apetyt to tyle spala skoro kierowiec tak mu dowala. pozdrawiam :)
sierra fan
Gość
Wysłany: piątek, 21.10.2005 09:34
Mam forda sierre z silnikiem 2.0i OHC 100KM. Według instrukcji w mieście ma palić 11,6 a w rzeczywistości pali 12,5 - 15,5. Na długich trasach ze spalaniem można zejść nawet poniżej 6l.
Idź do strony: 1 | 2 | 3     Następna »

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.