Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
W modelach Skody, Audi, Seata i Volkswagena dostępna jest za dopłatą skrzynia biegów określana skrótem DSG. Jak działa to urządzenie i czy warto je kupić?

24.10.2005    autor: Ryszard Polit    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2     « Poprzednia
Autor Wiadomość
xeo
Gość
Wysłany: piątek, 01.09.2006 22:53
@rob
Aha od kiedy to sie robi redukcje przy wyprzedzaniu ?? Jak zwolnisz to nie wyprzedzisz !!
xeo
Gość
Wysłany: piątek, 01.09.2006 22:55
@axkot
O ile mi wiadomo to tryby 2 i 3 w automacie są do ciągnięcia przyczepy a nie wymuszania redukcji biegu, może i to działa ale skrzynia może się posypać .
fcmic

Ilość postów: 0

Wysłany: sobota, 24.02.2007 12:06
automaty wiecej palą ! i sie klimat ociepla [np.]
fcmic

Wysłany: wtorek, 01.05.2007 14:27
Od zawsze jeżdziłem autem z manualną skrzynią i byłem przeciwny automatom lecz przy zakupie Passata na jazdę próbną dostałem auto z przekładią DSG.REWELACJA!!!! Dziś jestem szczęśliwym właścicielem Passata 170KM z DSG.Ktoś kto twierdzi że tym autem trudno zaparkować jest niezorientowany ipo prostu bredzi.Jak ktoś nie umie parkować autem z DSG to niech przesiądzie się do taczki.Pozdrawiam!!!
tapip

Ilość postów: 9

Wysłany: piątek, 29.06.2007 00:39
posiadanie automatu nie oznacza nie umiejetnosci zmiany biegow manualnie ! Kto wpadl na tak kretynski pomysl ! Automat to komfort, nizsze zuzycie silnika kosztem odrobine zwiekszonego zuzycia paliwa, wielka wygoda i odrobina ekstrawagancji ;) Jeesli ktos uwaza ze osoba jezdzaca automatem nie umie zmieniac biegow to ZAZDROSC ;)
tapip

Wysłany: piątek, 29.06.2007 00:42
xeo: ma troche racji - odradzam wymuszanie redukcji w automacie wlaczajac 2 lub 3 ! To nie do tego sluzy, raczej naprzyklad kiedy nie mozemy wyjechac pod stroma gorke czy ciagniemy cos .
tapip

Wysłany: piątek, 29.06.2007 00:43
moze takie wymuszanie redukcji uszkodzic automat i wtedy cuz... pozostaje tylko siasci plakac ;)
doktor Bart

Wysłany: czwartek, 30.04.2009 00:37
Witam
Jeżdżę nową Octavią z DSG, z silnikiem 1,8 TSI i 160KM. Pięknie przyspiesza, tzn. trudno szybciej, po prostu wciska w fotel w ułamakch sekundy. Nie jestem tak szybko w stanie przełaczyć biegów manualnie, dodatkowo robi to płynnie,cicho i oszczedza paliwo. Ktoś pisał o parkowaniu i kłopotach z nim. To jakaś pomyłka. Parkuje sie prościej niz normalnie, po prostu wystarczy nie dodawać gazu lub robić to minimalnie. Oczywiście, jesli ktoś nie umie parkować to i z DSG bedzie miał kłopot, ale mniejszy, zapewniam.
Właczanie trybu manual w DSG, można, tylko po co?
doktor Bart

Wysłany: czwartek, 30.04.2009 00:40
Do kolesia "czt". Polecam pojeździć manualem i DSG i wtedy się wypowiadać. Mam 2 auta, mam porównanie. Do baranów się nie zaliczam. Jesli jest admin tego czatu, proszę o upomnienie dla "czt".
lichwin

Ilość postów: 1

Wysłany: sobota, 30.05.2009 13:02
Witam! Chciałem zapytać wszystkich właścicieli DSG jakie są realne koszty serwisu tej skrzyni i czy mieli lub mają jakieś problemy ewentualnie po jakim przebiegu się pojawiły? Jakby ktoś posiadał Passata 1.8 TSI DSG i podzieliłby się opinią to będę wdzięczny. Pytam o takie szczegóły ponieważ bardzo by mi odpowiadała taka skrzynia i jestem ciekaw jak to jest w praniu jeśli chodzi o koszty bo o wygodzie jazdy nie ma co dyskutowac. pozdrawiam i z góry dzięki za sensowne odpowiedzi

jeszcze dwa słowa do krytyków- każdy może mieć swoje zdanie ale powinien je wypowiadać w cywilizowany sposób
e-n

Wysłany: sobota, 08.08.2009 14:14
Od pół roku jeżdżę Turanem 2.0 DSG. 20 lat jeździłem samochodami ze skrzyną manualną, potem ze zwykłą automatyczną przez 8 lat. Tera nie zamienił bym się na żadną inną skrzynkę. Nie jestem również baranem, parkować potrafię i uważam, że parkowanie automatem to bajka. Wszytko to co piszecie dobrego o tej skrzyni to prawda, więc nie będę się powtarzał. Nie wiem tylko jakie są koszty użytkowania takiego cacka ale to sie okaże.
RAFI80

Wysłany: niedziela, 16.08.2009 22:07
Człowieku ty nie masz pojęcia o tym co mówisz jak znam życie to nawet nie miałeś okazji jeździć ze skrzynią DSG a jak chcesz wiedzieć to żeby ruszyć nie trzeba dodawać gazu wystarczy popuścić hamulec nożny...
dsg golf r32
Gość
Wysłany: piątek, 20.01.2012 09:30
w przypadku auta o mocy 105 koni w TDI taka skrzynia jest średnio potrzebna , bo słuzy jedynie jako umilacz i bajer , ale w r32 lub malych 170 konnych TSI skrzynia DSG sprawia że auto to demon , ale na tor bezsens , bo nieraz pasuje pomieszać biegami , natomiast miasto czy trasa dsg żądzi , a po puszczeniu nożnego auto sie delikatnie wytacza więc parkowanie nie jest specjalna sztuka , nie widze problemu
joo
Gość
Wysłany: wtorek, 06.03.2012 15:31
Do dupy to jest papier!!! A automaty maja zwolenników i przeciwników wiec o gustach sie nie dyskutuje!
Idź do strony: 1 | 2     « Poprzednia

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.