| Autor |
Wiadomość |
|
|
wes
Gość
|
Wysłany: wtorek, 25.10.2005 11:51 |

|
|
Jeździłem Octavią 1.9 TD z DSGe. To coś niesamowitego. W przeciweństwie do "klasycznych" automatów - DSG działa szybciej, niż reaguje kierowca. Przy ostrzejszej jeździe i ustawieniu "sport" - zanim sięgniesz do dźwigni - bieg, kóry chciałbyś wrzucic - już jest. Prawdziwa rewelacja. Miałem okazję przesiąść się z Octavii DSG do nowego Volvo s40, też z automatem - różnica dramatyczna. Zdecydowanie na korzyść DSG. Niestety- cena odstrasza.
|
czt
Gość
|
Wysłany: wtorek, 25.10.2005 19:07 |

|
|
Tego typu skrzynie są dla baranów nie umiejących jeździć z manualną skrzynią biegów.
|
szyderca
Gość
|
Wysłany: wtorek, 25.10.2005 19:21 |

|
|
fachowcy sie znaleźli :-]
|
rob
Gość
|
Wysłany: czwartek, 27.10.2005 17:59 |

|
|
Te skrzynie są do dupy i mogą je docenić tylko ci, którzy nie umią zmieniać biegów. Spróbujcie z taką skrzynią zaparkować, nie ma sprzęgła więc trzeba dodać gazu żeby automat wrzucił bieg, a gdy go wrzuci auto momentalnie rusza i można rozjechać ludzi na chodniku. W trybie manualnym jest tak samo z tym że sami wrzucamy bieg. Te skrzynie są dobre na tor wyścigowy, a nie w mieście gdzie trzeba przecież parkować.
|
rob
Gość
|
Wysłany: czwartek, 27.10.2005 18:26 |

|
|
Większość skrzyń DSG ma jeszcze jedną wadę. Załużmy że mamy ustawiony tryb manualny i włożony 4 bieg, a obroty silnika wynoszą 3500obr/min. Skrzynia zakłada że wrzucimy bieg 5 i ten właśnie przygotowało drugie sprzęgło, ale my chcemy wyprzedzić samochód jadący przed nami i wrzucamy bieg 3 i co? Nasz manewr wyprzedzania spali na panewce ponieważ drugie sprzęgło przygotowało bieg 5, a my wrzucami 3 i trochę to potrwa zanim się połapie i wrzuci odpowiedni bieg.
|
hcv
Gość
|
Wysłany: czwartek, 27.10.2005 18:33 |

|
|
Do: "rob"
Fora internetowe są dla tych, którzy UMIEJĄ pisać.
|
AdamS do roba
Gość
|
Wysłany: piątek, 28.10.2005 12:59 |

|
|
Coś ty sie człowieku tak uparł na manualną skrzynie! I co ma umejętność zmiany biegów do chęci posiadania "automata". Zaliczam się do umiejących zmieniać biegi, ale następne moje auto będzie "automatem. Ruch w mieście coraz większy i mam już dosyć ciągłego deptania nogami i wahlowania ręką ślimacząc się w korkach.Wolę pogłaskać kolano pasażerki lub pokręcić sobie przy radyjku.
A tak poza tym rob to auto generalnie słóży do jeżdżenia a nie do parkowania.
|
LeeJones
Gość
|
Wysłany: piątek, 28.10.2005 15:21 |

|
|
rob jeździłeś kiedyś automatem?
a)Jeżeli nie to się nie wypowiadaj
b)Jeżeli tak to jesteś sierota nie kierowca
|
axkot
Gość
|
Wysłany: środa, 02.11.2005 19:46 |

|
|
jeździłem Mercedesem z automatem (chyba zwykłym) .... taki stary wrak ;) nie narzekam na skrzynię ... jeśli chciało się zmienić na niższy bieg to był tryb 3 i 2 do wymuszenia obniżenia albo tzw kickdown który działał nieco ze zwłoką ale wystaraczał .... 4-biegi i 180 koni .... taka miła zabawka ...
|
co koleś...
Gość
|
Wysłany: wtorek, 22.11.2005 23:35 |

|
|
rob: przejedź się z DSG i sprawdź jak łatwo można wyprzedzić. Dobrym jesteś teoretykiem, ale skrzynia DSG nie działa tylko tak jak myslisz.
|
Do CZT
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 12.12.2005 17:11 |

|
|
Kierwoce Formuły 1 też powinien jeździc manualem ,bo narazie jeżdżą półautomatami ze zmianą przy kierownicy . Wyścigi formuły jeden są dla pedałów ,bo tam nie ma manuali hehehe .
|
newtone
Gość
|
Wysłany: czwartek, 04.05.2006 10:17 |

|
|
rob i wszyscy... ta skrzynia jest genialna pisze ponieważ trudno mi uwierzyć w to co rob pisze automat generalnie redukuje bieg błyskawicznie każdy ale dsg potrafi też wrzucić następny bieg błyskawicznie i to jest właśnie przewaga nad rywalami ;) jadąc z dsg czuje sie jak kierowca wyścigówki
|
The Don
Gość
|
Wysłany: piątek, 02.06.2006 00:24 |

|
|
od miesiąca jezdze passatem 2.0 tdi 170 km z dsg. z tym parkowaniem co tu jeden napisał ze jest problem bo mozna kogos potracic to poprostu smieszne. czlowiek chyba nigdy nie jezdził automatem! z wyprzedzniem tez nie mam problemów :) fakt jesli jade na 4 i przyspieszam to w gotowosci jest 5 ale gdy nacisne do dechy samochod od razu redukuje i nie ma zadnego problemu, dzieje sie to tak szybko ze nie warto wogole o tym mowic i robic z tego problem. pozdrawiam
|
fun rob-a
Gość
|
Wysłany: środa, 05.07.2006 23:59 |

|
|
Rob he he :) goscie testowali ta skrzynie od 36 lat a ty 'geniuszu' rozwaliles ich w jeden wieczor :) szacuneczek debilu
|
xeo
Gość
|
Wysłany: piątek, 01.09.2006 22:50 |

|
|
Jeżdżę teraz passatem b5 w manualu, przedtem miałem bmw 320 d automat i nie wyglada to różowo, ale przejechałem się golfem z dsg i to jest dopiero automat brak zacięć i zero problemów przy redukcji. Ps. kolo jest śmieszny z tym parkowaniem chyba jeszcze kurs robi na prawko i nie wie o czym mówi.
|