Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Rozgrzewanie silnika na postoju jest bardziej szkodliwe, niż delikatna jazda z zimną jeszcze jednostką napędową.

08.12.2005    autor: Andrzej Bartoszak    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2 | 3 | 4     Następna »
Autor Wiadomość
Robert
Gość
Wysłany: poniedziałek, 21.11.2005 11:47
Mam volvo v70. Po odpaleniu zawsze daje z "buta" i przejechalem juz 450 000. Oto metoda na dlugowiecznosc!
k
Gość
Wysłany: piątek, 25.11.2005 17:58
A ja mam webasto ! hyhyhyhhy
kartony
Gość
Wysłany: czwartek, 08.12.2005 11:19
kartony na chlodnicy kojarza mi sie z warburgami i trabantami :>
tomek
Gość
Wysłany: czwartek, 08.12.2005 11:57
Do Robert: dokladnie, ja mam troche inne auto ale robie podobnie, na zimnym krotko gaz do dechy (na postoju) i wtedy zaczyna plynnie pracowac a nie dlawi sie 5 - 10 min!
Przebieg: prawie 300.000 km (benzyna/gaz) i nie ma problemow.
Niestety karton i tak mnie czeka bo nie dogrzewa sie w trasie i czasami nierowno pracuje jak sie zatrzymam - ale tak bylo zawsze - jak dostaje na postoju troche temp. pracuje idealnie.
Jarosław
Gość
Wysłany: czwartek, 08.12.2005 14:22
Niestety.Część czytelników ma problem ze zrozumieniem prostej treści tekstu.Autor zapomniał o tym,że kartonem nie można zasłaniać chłodnicy turbiny.A te są teraz w prawie każdym pojeździe.Przez lata wiele było "szkół" co do sposobu rozgrzewania silnika ale tu opisywana jest najbardziej racjonalna.
krzysiek
Gość
Wysłany: czwartek, 08.12.2005 19:22
Nie zgadzam sie z wami wszystkimi.Posiadam firme transportowa(ludzi worze)Posiadam VW transportera i Caravelke itd.Zawsze przed odjazdem odpalam somochud na 10-15min i tak juz robie przez 5 lat i mam bardzo dlugie przebiegi w moich Busach,a te samochody pokonuja trasy Bardzo Trudne,czyli opole-monachium przez Czechy i tam niema ze Boli!Jestem za tym by wlaczyc samochud przed jazda,a do tego jeszcze w Dieslu.
grisza
Gość
Wysłany: czwartek, 08.12.2005 22:46
no ja tak samo robi, czekam az chwilke chociasz pochodzi...
mechanik
Gość
Wysłany: czwartek, 08.12.2005 23:07
DO ROBERTA I TOMKA : Jeśli wasza wiedza jest na takim poziomie jakim jest ,to się nie popisujcie nią przed wszystkimi i nie wprowadzajcie niewtajemniczonych w błąd. Zrozumiecie jak któregoś dnia obruci się wam panewka.......albo wysadzi wam uszczelkę głowicy. POWODZENIA !!!
szymon
Gość
Wysłany: czwartek, 08.12.2005 23:15
Ludze!!!!!!
Błagam, przed napisaniem czegokolwiek zajrzyjcie do słownika ortograficznego albo użyjcie korekty w Wordzie!
Przemo
Gość
Wysłany: piątek, 09.12.2005 07:23
Najpierw słownik poprawnej polszczyzny a potem internet...koledzy
tomek
Gość
Wysłany: piątek, 09.12.2005 09:47
Do krzysiek: no z dieslem to troche inna sprawa, jezdzilem tez dieslami (w firmie) i tez przed odjazdem byly na chodzie mniej wiecej 5 - 10 min. ale stare lub z duzym przebiegiem i to benzyniaki maja z tym z lekka problemy wiec trzeba czasami wcisnac mocniej pedal gazu bo sie dlawia niepotrzebnie przez te pare minut a po takim krotkim zabiegu od razu dzialaja plynnie i juz, wtedy mozna dac troche czasu na rozgrzanie.

Do mechanik: to sa mechanicy i "mechanicy". Moze tez nie wypowiadaj sie kiedy nie wiesz o jakie dokladnie samochody chodzi. Bo sa najrozniejsze, w moich (starych) np. o jakich turbinach gadacie itp.? Jestescie pewni ze w kazdym sa? A jestescie pewni ze mechanicy nie robia i nie doradzaja nam tak jak my mowimy? Przemysl to, bo ludzie wypowiadaja sie obierajac sie na praktyce a nie teorii!
tomek
Gość
Wysłany: piątek, 09.12.2005 09:49
Korekta: "...opierajac..."
do krzysiek
Gość
Wysłany: piątek, 09.12.2005 15:28
ze odpalasz na 10min. to nie znaczy ze dlatego osiagasz duze przebiegi!Jakbys niewiedzial to wlasnie na dlugich trasach silnik sie najmniej zuzywa,bo pracuje w optymalnej temperaturze!a coza tym idzie twoj silnik mniej pracuje nienagrzany!
Krzysiek
Gość
Wysłany: piątek, 09.12.2005 19:16
Masz racje,ze silnik nie dostaje w dupe na Trasie,ale moje samochody nie sa ciagle w szybkim ruchu poniewaz droda ktura prowadzi do Monachium jest Bardzo nieprzyjmna.Moje samochody dostaja popalic!Naprawde..Gora czy nie Gora tylko gas do dechy,a do tego jeszcze 9 osob i pelny Bagaznik(300kg) morzesz sie wyobrazic jak samochud dostaje w Dupe...Jestem wyuczonym Blacharzem samochodowym i troche pracowalem przy Mechanikach i przy silnikach i wiem co sie dzieje z samochodem gdy sie daje gaz na zimnym Silniku,po prostu morzna zmienic czasem motor!Naprawde uwierzcie.Pozd
Krzysiek
Gość
Wysłany: piątek, 09.12.2005 19:24
Jeszcze jedno!Wymiana oleju co 10 000km.To jest srednio co 3-4 tygodnie.Nie smarujesz nie jedziesz.pa
Idź do strony: 1 | 2 | 3 | 4     Następna »

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.