Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Wstąpienie Polski do Unii Europejskiej pociągnęło za sobą szereg zmian przepisów, także tych dotyczących kierowców.

20.01.2006    autor: Maciej Pobocha    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2     « Poprzednia
Autor Wiadomość
TYTUS
Gość
Wysłany: sobota, 28.01.2006 12:41
Gdzieś Ty był jak Polska do Unii wchodziła??Już trochę tam jesteśmy...
Chaser
Gość
Wysłany: sobota, 28.01.2006 12:43
To poprzednie-to do TYTUSA>>>
lech
Gość
Wysłany: wtorek, 07.02.2006 20:30
Do driver
Mądre rzeczy piszesz człowieku, oprócz jednego... Jeśli Ci taki wstyd być ,,polaczkiem" to zmień obywatelstwo, a powtóre mimo głupoty co niektórych okaż im, mimo wszystko trochę szacunku...
lukas
Gość
Wysłany: środa, 10.05.2006 00:00
jesli macie juz takie pewne informacje co i jak mozna to sie nimi dzielcie z innymi ja sie nie wstydze ze jestem polakiem a jesli ktos moze skorzystac z moich rad to jest mi milo
dzordasz

Ilość postów: 0

Wysłany: czwartek, 28.02.2008 00:22
Tablice probne kazdego kraju upowazniaja do poruszania sie tylko w tym kraju w ktorym zostaly wydane.Zawarte OC przy tych tablicach nie wyplaci zadnej szkody zpowodowanej poza granicami danego kraju.Te tablice moze otrzymac jedynie mieszkaniec zameldowany na stale w danym panstwie.W niemczech sa one z zoltym paskiem w innych krajach wygladaja inaczej . Taka jest prawda i nie ma innej.Ale o tej prawdzie wiedza do dzisiaj nieliczni i stad tyle dyskusji i polemiki na ten temat.
Polskie straze graniczne ,policja niskiego szczebla i niskiego szczebla uzednicy do dzisiaj nie znaja tego tematu.
dzordasz

Wysłany: czwartek, 28.02.2008 00:35
Tablice te maja swoje specyficzne przeznaczenie :doprowadzenie samochodu do rejestracji po zakupieniu ale tylko w danym kraju .Umozliwiaja jazde bez przegladu technicznego.Sa wazne tylko 5 dni.
Do przekraczania gracic nawet Uni Europej.sa potrzebne tablice stale danego panstwa lub celne.W przypadku niemiec sa to tablice z czerwonym paskiem.Mozna je wykupic nawet na caly rok pod warunkiem ze samochod przejdzie lub ma badanie techniczne wazne na ten okres.
Na tych tablicach mozna jezdzic po calej Uni w okresie ich waznosci. Jesli samochod ma byc rejestrowany w Polsce, polskie przepisy
dzordasz

Wysłany: czwartek, 28.02.2008 00:47
nie pozwalaja na tak dlugie poruszanie sie na takich tablicach.Ten okres wynosi od daty zakupu samochodu 30 dni .To okres w jakim trzeba sie zmiescic by zarejestrowac samochod bez problemu. Jesli oczekiwania na dokumenty przekrocza ten okres 30 dni mozemy dostac polskie tablice probne.Ubezpieczamy wtedy samochod od dnia pobrania probnych polskich tablic.
Wszelkiego rodzaju ubezpieczenia na granicy czy gdzie kolwiek obcych tablic celnych czy probnych to tylko wyludzenie pieniedzy przez ubezpieczalnie.W razie kolizji nie ponosza zadnej odpowiedzialnosci prawnej i mozemy sobie wtedy sznurek
dzordasz

Wysłany: czwartek, 28.02.2008 00:53
sami zalozyc na szyje bo tylko tyle nam pozostanie.
Najprosciej spytac przy zawieraniu OC co pokrywa i gdzie w razie kolizji.A nie sluchac glupich wywodow cwaniakow .Zycze powodzenia i nie ryzykowania bo gra nie jest warta tych pare euro. R.K
nasir666

Ilość postów: 1

Wysłany: środa, 26.03.2008 07:42
W przypadku niemiec sa to tablice z czerwonym paskiem.Mozna je wykupic nawet na caly rok pod warunkiem ze samochod przejdzie lub ma badanie techniczne wazne na ten okres.

wstystko pieknie,tylko kupilem samochod bez waznego TUF i teraz musze kupic tablice na 5 dni, zrobic TUF i kupic moge dopiero tablice exportowe, no to faktycznie tanio
KG
Gość
Wysłany: piątek, 27.01.2012 03:36
Mam siostrę na stałe w Niemczech, czy mogę jeździć w Polsce jej samochodem? A jeśli tak, to czy to oznacza, że tylko raz na rok muszę złożyć jej wizytę (żeby zrobić przegląd) czy częściej/rzadziej?
Idź do strony: 1 | 2     « Poprzednia

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.