| Autor |
Wiadomość |
|
|
lukk
Ilość postów: 0
|
Wysłany: czwartek, 05.03.2009 20:04 |

|
|
zwracam uwage ze nawet golf IV tdi 90km potrafi miec kolo 2masowe zaleznie od kodu silnika!!!
obecnie w focusie tdci 50k km po wymianie kolejne sie sypie
ale mam juz tego dosc i nie wymieniam, zwykle naciaganie na kostzy
|
Mamlas
|
Wysłany: sobota, 07.03.2009 10:40 |

|
|
Hmmmmmmm, czytam te posty i się zastanawiam po co takie bzdety klepać. Mam Audi A6 C5 V6 2,4 Quattro , wymianiam dwumasówkę po 200.000 km . Auto jeździło do dzic na oryginale z fabryki od 8 lat !!
Nie musiał bym jej jeszcze wymieniać , miała delikatny luz i była troche przypalona , ale po co dwa razy jedną robotę robić??
Jak można zajechać koło dwumasowe po 1000 km ? Pewnikiem chciało się samemu zrobić by obniżyc koszta , no i się nie udąło :)
Kto się nie zna naprawde na wymianie sprzęgła z kołem dwumasowym nie poinien tego robić na własną rękę! Szkoda czasu i pieniędzy.
|
grzes211
Ilość postów: 1
|
Wysłany: poniedziałek, 16.03.2009 21:35 |

|
|
Witam posiadam Forda Mondeo MKIII TDDI 115KM posiadam taki objaw: podczas jazdy samochodem, jak przyspieszam dość mocno np. z 2000 obrotów na 4 lub 5 biegu czuć takie mocne wibracje całego samochodu ( odczycie tak jakby silnik nie dawał by rady pociągnąć auta, ale przyspiesza OK) tylko te wibracje podczas przyspieszania, na niskich biegach jest w miarę, nie odczuwać tego tak mocno. Czytałem wcześniejsze wypowiedzi o kole dwu masowym i przyszło mi do głowy że może to. Dodam jeszcze że biegi wchodzą płynnie
|
AndiMe2000
|
Wysłany: piątek, 17.04.2009 23:12 |

|
|
Pytanie ? jak wyglonda rozbiur tego kola idzie sie dostac od skrzynibiego rozdzilajac jom Doscie od sprzegla Czy terz trzeba w drugiej czesci cos rozkrecac ?
|
Kitajec
|
Wysłany: sobota, 13.06.2009 07:42 |

|
|
VW LT 35 2,5 TDI 2004 80KW Po 380 Tys z połączenia silnika i skrzyni na jałowym biegu można było usłyszeć metaliczne stuki i auto dostawało wibracji jakby ktoś nim trząsł. Diagnoza: do wymiany koło dwumasowe wraz z kompletnym sprzęgłem i łożyskiem. Koszt w ASO : na oryginalnych częściach: koło 3200 PLN Sprzęgło 1400PLN
Łożysko 300 Robocizna 1500- Razem 6400 - po upuście 5700 do zapłaty. Koszty przerażające. Udało mi się zrobić to za 5000 też na oryginałach- tańsza robocizna niż w ASO. Nie wymieniajcie na używki bo się nie opłaca. Nowe ma szansę przelecieć kolejne 380.000
|
erni
Ilość postów: 45
|
Wysłany: środa, 29.07.2009 17:01 |

|
|
Większość producentów samochodów podkreśla, że w ich aucie zastosowano dwumasowe koło zamachowe. Czy to aż takie ważne?
Jednocylindrowy, czterosuwowy silnik spalinowy wykonuje pracę jeden raz na cztery suwy. Do akumulacji wykonanej pracy i zapewnienia bardziej równomiernego biegu, w silniku wykorzystuje się koło zamachowe osadzone na wale korbowym. Im większa masa koła, tym silnik jest bardziej ociężały i z opóźnieniem reaguje na dodanie gazu. Oprócz energii koło również akumuluje drgania powstające w silniku. Nierównomierna praca silnika powodowana cyklicznie występującymi zapłonami w poszczególnych cylindrach wywołuje drgania w układzie napędowym. Drgania te stają się szczególnie dokuczliwe, gdy jednostka napędowa pracuje na biegu jałowym.
|
erni
Ilość postów: 45
|
Wysłany: środa, 29.07.2009 17:05 |

|
|
W dotychczas stosowanych konstrukcjach drgania wychodzące z silnika w zakresie niskich prędkości obrotowych do około 1300 obr/min były bezpośrednio przenoszone do skrzyni biegów. Powodowały dodatkowy hałas i przyczyniały się do przyśpieszonego zużycia jej części składowych.
Aby to zmienić, w większości nowoczesnych samochodów duże koło zamachowe rozdzielono na dwie części, z których jedna jest związana z wałem korbowym silnika, druga zaś odseparowana mechanicznie od części pierwszej jest umocowana do wału skrzyni biegów. Koło znajdujące się bliżej silnika ma wieniec współpracujący z rozrusznikiem. Obie części koła zamachowego są połączone obrotowo na łożysku. Pomiędzy obie połówki wmontowano system tłumiący drgania, wykorzystujący sprężyny umieszczone w rowkach obwodowych. Drgania wytworzone przez jednostkę napędową absorbowane przez koło zamachowe umieszczone bliżej wału korbowego silnika są tłumione przez sprężyny tłumika. Na drugą część koła zamachowego przenoszą się one tylko w nieznacznej części. Co bardzo istotne dla harmonii ruchu, druga część koła zamachowego zwiększa bezwładność układu po stronie skrzyni biegów.
W droższych konstrukcjach tłumik drgań skrętnych w postaci sprężyn jest zastępowany elementem hydraulicznym. Ponieważ dwumasowe koło zamachowe posiada tłumik drgań skrętnych, tarcza sprzęgła już nie musi być wyposażona w ten element.
Zalety
Oprócz eliminacji drgań, atutem koła dwumasowego jest zmniejszenie momentu bezwładności po stronie silnika, co ułatwia zmianę biegów oraz zwiększa trwałość synchronizatorów. Kolejną zaletą jest wyeliminowanie hałasu i szarpania w zakresie małych prędkości obrotowych, które przyczynia się do zmniejszenia zużycia paliwa przez pojazd. Dane katalogowe informują, że zużycie maleje aż o 5 procent.
Obecnie w Europie co czwarty samochód wyposażony jest w silnik z dwumasowym kołem zamachowym (m.in. Audi, BMW, Mercedes-Benz, Toyota, Volvo, VW). Niestety to nowoczesne rozwiązanie jest znacznie droższe od konwencjonalnego sprzęgła. Dla samochodów osobowych ceny kompletnych urządzeń mieszczą się w przedziale od 1500 do 3100 zł.
|
piotrekj
|
Wysłany: poniedziałek, 05.10.2009 22:12 |

|
|
Czesc!!! Mam male pytanko!!! kupilem sobie niedawno golfika 1.9 tdi i nieraz przy odpalaniu trzesie mi i szarpie calym silnikiem.znajomy powiedzial mi ze moze to byc kolo dwumasowe.nie wiem czy musze to odrazu wymieniac czy mozna na tym jeszcze jezdzic.wiem jeszcze jedno ze moze mi sie spalic sprzeglo a wtedy pewnie wymiana takiego cacka troszke bedzie kosztowac.z gory dziekuje i pozdrawiam
|
veedgda
|
Wysłany: wtorek, 05.01.2010 12:50 |

|
|
A więc co do koła dwumasowego to nie dajcie się ludzie nabić w butelke. Koło dwumasowe to koszto ok 2 tyś. i na dodatek nawet jak nowe jest bardzo podatne na uszkodzenia ( i kolejne 2 tyś w plecy). U mnie w aucie padła dwumasówka i kupiłem koło zamachowe stałe. Za cały zestaw razem z tarczą i dociskiem zapłaciłem 1 tyś, a na dodatek jak gadałem z typek który się tym zajmuje to nie ma mowy o awarii koła zamachowego stałego, dlatego wszyscy odchodzą teraz od dwumasówek które się poprostu szybko psują i są strasznie drogie.
|
kic
|
Wysłany: niedziela, 07.02.2010 12:26 |

|
|
Witam,
mam pytanie do ,,veedgda''- jak Ci się to rozwiązanie sprawuje w Twoim aucie - czy to Twój pomysł czy ma to poparcie u jakichś mechaników samochodowych ze sporym doświadczeniem ? Byłbym wdzięczny za info...
|
sprzegloser
|
Wysłany: czwartek, 04.03.2010 13:40 |

|
|
Kasę zaoszczędzić można regenerując koło dwumasowe. Koszt zwykle jest o wiele niższy niż zakup nowego koła (o używkach nie piszę bo to według mnie gra nie warta świeczki). Zregenerowane koło dwumasowe działa praktycznie jak nowe, a niektóre warsztaty dają nawet 12 miesięczną gwarancję na zregenerowane koła. Tak jest np. tutaj - koło dwumasowe - regeneracja
|
primer
|
Wysłany: niedziela, 21.03.2010 14:53 |

|
|
Mam pytanie Sebasa. Tez mam Primerę 1,9 dCi i po 120 tyś czas na wymianę dwumasowego koła. Powiedz co z tym fantem zrobiłeś i jak Ci się to sprawdziło.
Poprosze innych o doświadczenia z uzyciem regerowanego koła oraz zamiany na jednomasowe.
Będę wdzięczny!
Leszek
|
drspeed
|
Wysłany: czwartek, 18.11.2010 23:42 |

|
|
burus, nie wszystkie silniki motocyklowe maja walki wyrownowazajace
|
czarny Bydgoszcz
|
Wysłany: sobota, 05.02.2011 11:45 |

|
|
UWAŻAJCIE NA FIRMĘ SPRZĘGŁO SERVICE POZNAŃ! ZOSTAŁEM OSZUKANY!!!!
Kół dwumasowych się nie regeneruje!!!!!!!
Wzięli ode mnie 1200 wraz z regeneracją sprzęgła i nic nie działało! Jak im zwróciłem to powiedzieli że wszystko jest dobrze przez nich zrobione a pieniędzy nie oddali( sprawa w sądzie)
Zostałem oszukany nie tylko ja!!! Sprawdzie na bmw forum audi forum pełno ludzi oszwabili!!
|
Maciej
Gość
|
Wysłany: wtorek, 27.12.2011 12:02 |

|
|
Sprzegło service POZNAŃ ODRADZAM!!!! OSZUŚCI- Źle zregenerowane koło, które zostało odesłane 100zł straty na 2 przesyłkach, przysłali za 2 razem ponownie i znów niedziałało śmią twierdzić że uszkodził mechanik- co jest absurdalne! ZOSTAŁEM OSZUKANY!!!!! NIE POLECAM!!!!! UWAGA NA NICH. Koł dwumasowych sie nie regeneruje tylko kupuje nowe!!! Uważajcie Państwo na nich!!!
|