| Autor |
Wiadomość |
|
|
kg
Gość
|
Wysłany: wtorek, 14.02.2006 09:21 |

|
|
bardzo fajne rozwiązanie - niesamowicie zwieksza trwałość skrzyni itp....słuchajcie tej mowotrawy. Tak naprawde to teoretycznie miało tak być a praktycznie to właśnie to koło sie najszybciej psuje i jest to dodatkowy wydatek od wspomnianych 1500 do 3000 zł i to dość często, zazwyczaj przy wymianie sprzęgła ale są samochody w których trzeba to wymienić nawet po 50 tys. km. Jest to kolejny element którego koszt produkcji nie przekracza 100 zł a chodzi tylko o to żeby klienta w butelkę nabić i wyciągnąć z niego ostatni grosz.
|
burus
Gość
|
Wysłany: czwartek, 16.02.2006 11:47 |

|
|
Wiele rozbieralem silnikow i odlaczalem od nich skrzynie!
Nigdy nie spotkalem tego- jeszcze.Widocznie najnowsze to posiadaja..?
Obciazanie ciezkim kolem zamachowym walka skrzyni b. jest nonsensem.
Aby unikac drgan stosuje sie silniki wielocylindrowe.Najmniejsze maja silniki "boxer"-i dalej v az do rzedowek. Ale i liczba cylinrow ma tu znaczenie.Z rzedowych najmniejsze maja 5-ciocylindrowe ( podzial 360st/5!!3 i wielokrotnosc 4 i wielokrotnosc - oraz gwiezdziste!
Mitsubishi wprowadzilo w latach 60-tych walki balansujace wal korbowy. Obecnie stosuje ,je wiele firm z toyota,hodna wlacznie! nawet w silnikach V!
kazdy silnik motocyklowy je posiada.Takze pradnica umieszczana na wale korb spelnia te role!
burus
|
miomaro
Gość
|
Wysłany: czwartek, 27.04.2006 22:27 |

|
|
właśnie padła diagnoza te stuki to koło dwumasowe koszt z wymianą to ok 2000 i ewentualnie sprzegło .
Pytanko sprinterach 80km ile wytrzymuje takie kółko ??
|
mirek
Gość
|
Wysłany: niedziela, 30.04.2006 10:26 |

|
|
mnie też padło to koło w volkswagenie polo z wymianą około 2500 tyś
|
TDI PD
Gość
|
Wysłany: niedziela, 30.04.2006 13:47 |

|
|
Wszystko sie zgadza padlo koło dwumasowe w golfie 1,9 tdi z 2003 roku.Diagnoza kilku mechaników była jednoznacznie wskazujaca na skrzynię biegów ale okazało się że tam nic nie piszczy to poprostu kolo dwumasowe
Koszt koła dobrej firmy okolo 1000 pln oczywiście plus koszty robocizny
pozdrawiam .( To koło to jak narazie też niezła zagadka dla mechaników hahaahahah , podobno identycznie slychać rozsypujący się dyferencjał )
|
sebas
Gość
|
Wysłany: piątek, 19.05.2006 11:24 |

|
|
Mi padło to ustrojstwo w NISSANIE Primera 19 DCI - tam to diabelstwo kosztuje prawie 7 tys. Może fajne i ciche to rozwiazanie - ale koszt poprostu przewraca. :)
|
Zopello
Gość
|
Wysłany: piątek, 19.05.2006 14:32 |

|
|
VW transporter T4 2.5 TDI -koło dwumasowe-prawdziwy koszmar dla mechaników. Nie da rady postawiś 100 % diagnozy że to koło jest uszkodzone. Nawet po demontarzu i oględzinach okiem nie dokońca coś widać. Takie kółko LUK-a kosztuje od 2100 dp 3600. Nieźle. TYlko robić takie kółka na handel-nie ma w nim nic skomplikowanego, a kosztuje chore pieniądze. Najlepszy morał jest taki że nie widać na zdemontowanym kole widocznych uszkodzeń-trzeba zmienić je i sprawdzić. ZAGADKA dla warsztatów jak rodzynek.
|
TD
Gość
|
Wysłany: czwartek, 08.06.2006 21:01 |

|
|
Mam pytanie- jakie są objawy uszkodzonego koła dwumasowego?
|
badbadger
Gość
|
Wysłany: wtorek, 13.06.2006 23:59 |

|
|
szukam dwumasowki do frontery 2.3 td
|
shit w 100 %
Gość
|
Wysłany: środa, 28.06.2006 00:00 |

|
|
Vw t4 2,5 wymieniłem raz w ASO ,dwumasówkę ze sprzęgłem zapłaciłem 4,5 tyś zł.Kółko padło po 1,5 roku i przejechaniu 140 tyś ,niestety w między czasie padło też sprzęgło. Jakość częsci pozostawia wiele do życzenia, jednak w moim przypadku odnosze wrazenie ,że zostałem zrobiony w "konia" i zamontowano mi jakąś urzywkę. Bójcie się jak ognia serwisu ASO w Bydgosczy.
|
camel09
Gość
|
Wysłany: czwartek, 29.06.2006 08:40 |

|
|
Z tego co pamiętam z wykładów o wyrównoważeniu silników to najtrudniej jest to zrobić w 5-cio cylindrowym, a nie trzeba w ogóle tego robić w 6-cio cylindrowym. Układ V nie ma znaczenia. A bokser to zależy ile garnków. I nie jest tak pięknie!
|
Darek
Gość
|
Wysłany: sobota, 01.07.2006 16:28 |

|
|
W mercedesie E-klasa 2.2 cdi z 2003r. padło mi po 70000 km, wymieniłem na nowe i po przejechaniu 1000 znowu to samo.
|
Łukasz
Gość
|
Wysłany: sobota, 01.07.2006 18:19 |

|
|
Witam. Dzis dostałem list od VW ze własnie VW w swoich modelach tj Passat Golf i Tuhran z silnikami 2.0 TDI i 6-scio biegowa skrzynia, musi wezwac do serwisu i całe szczescie na swoj koszt maja wymieniac dwumasowe kola zamachowe Tak ze mnie tez to czeka ale za darmo!!!
|
marcin
Gość
|
Wysłany: niedziela, 06.08.2006 13:43 |

|
|
Mam pytanie- jakie są objawy uszkodzonego koła dwumasowego?
Trudno powiedzieć ! Wczoraj zmieniałem kpl.sprzęgło w audi a4 1,9 tdi z 2000r o przebiegu 145tys.km. po odkręceniu koła zamachowego okazało się że śruby mocujące koło są jakby je ktoś ponacinał brzeszczotem do połowy. coś musiało się rozlecieć w środku tego durnego koła dwumasowego i nacina śruby. wychodzi na to że trzeba to koło zmienić .dodam jeszcze że srodkową częsć tego koła można lekko obracać ok.1cm w jedną i tak samo w drugą stronę.pozdrawiam. i czekam na komentarze.
|
Gość
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 14.08.2006 00:18 |

|
|
W Audi B4 V6 Q widaś uszkodzenie jak na dłoni. Po zdemontowaniu, np. przy wymianie sprzęgła, można ręką wyczuć luz pomiędzy połówkami koła dwumasowego.
|