Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Zima jest okresem, w którym wszystkie zespoły samochodu podlegają surowej próbie. W niskich temperaturach silnik zużywa też więcej paliwa.

02.12.2010    autor: Grzegorz Wojtyrowski    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2     « Poprzednia
Autor Wiadomość
marekos

Ilość postów: 0

Wysłany: wtorek, 28.12.2010 12:59
Ja od jakiegoś roku tankuję tylko Orlen, ten normalny, vervę jak jadę np na wakacje czy w dłuższą trasę. Jak na razie wszystko ok, nawet przy tych dużych mrozach, np wczoraj czy dzisiaj, gdzie było po -15 ładnie odpalał.
qwertor

Ilość postów: 0

Wysłany: środa, 29.12.2010 15:03
marekos, ale verva on jest wzbogacana w zwiazki obnizajace temperature metnienia tego paliwa. to paliwo na mrozy, wiec nie moze zamarzac;]
mariuszkurdeusz

Ilość postów: 6

Wysłany: czwartek, 30.12.2010 12:42
z tego co czytałem paliwa Orlenu wzbogacane są o depresator i to już w fazie produkcyjnej. Dlatego przystosowane są do niskich temperatur i nie zamarzają. Parafina się nie wytrąca i diesel spokojnie odpala, u mnie nie ma problemu a auto ciągle na dworze stoi
1automoto9

Ilość postów: 16

Wysłany: poniedziałek, 28.02.2011 12:35
Też się przesiadłem na Orlen, zwykły olej. Ale niestety czasem po dłuższym (gdzieś ponad dobę) czasie złapie za drugim, max trzecim razie. Chyba, że przed zapalaniem, przekręcę ze dwa razy kluczyk, żeby podgrzał paliwo.
Marekx

Ilość postów: 45

Wysłany: poniedziałek, 14.11.2011 14:36
Strasznie nie przepadam za zima, auto potrafi spalic o kilka litrow wiecej paliwa. Boli nasza biedna konsumencka kiieszen.
Magik503

Ilość postów: 6

Wysłany: środa, 04.01.2012 12:21
Dokładnie się z Tobą zgadzam aczkolwiek ludzie zapomnieli że mają włączone ssanie gdyż to odbywa się automatycznie a wystarczy kiedy są mrozy (zima w tym roku oszukuje) poczekać chwilkę aż autko się rozgrzeje i spalanie jest w normie. Jeżeli jednak jedziemy na ssaniu no to wiadomo szamnie więcej paliwa
ja
Gość
Wysłany: środa, 01.02.2012 17:09
Czy pisząc o elemencie regulującym napływ powietrza do chłodnicy autor miał na myśli zatkanie go tekturą? Bo u mnie świetnie działa, a tekturę bez problemu można nabyć w handlu jak i każdym większym śmietniku he he he :)
drogowiec
Gość
Wysłany: wtorek, 07.02.2012 21:06
Podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami odnośnie zużycia paliwa w zimie. Moje auto w chwili nastania mrozów poniżej -10 stopni odczuwalnie zaczęło palić więcej oleju napędowego. Przyczyną na pewno jest to, co opisał autor artykułu - większe straty ciepła w komorze silnika. Prawa fizyki są nieubłagane - im większe straty ciepła wytwarzanego przez silnik ( z powodu niskich temperatur) tym większe zapotrzebowanie na paliwo, by te straty odrobić. Drugą sprawą jest układ tzw. dużego obiegu - podzielę się moim spostrzeżeniem. Po pracy odpalam samochód i jadę parę kilometrów na niezbyt dużych obrotach, wskazówka temp. silnika podnosi się do wartości ok. 60 stopni - min. to 50 w moim aucie. Wówczas dodaję gazu, mocno wysilam silnik jadę ok. 120 km/h - mam dobrą drogę gdzie można sobie na takie prędkości pozwolić jadąc zgodnie z przepisami. Wskazówka rośnie do ok. 80 stopni po czym zaczyna opadać - najwyraźniej zadziałał tzw. duży obieg który wychłodził płyn chłodniczy w komorze silnika.
drogowiec
Gość
Wysłany: wtorek, 07.02.2012 21:12
Nie zgadzam się z faktem, że jedynym powodem zwiększonego zużycia paliwa jest śliskość nawierzchni i jazda na niskich biegach ze zwiększonymi obrotami. Oczywiście ma to także wpływ, ale.. Tej zimy na wszystkich ważniejszych drogach w mojej okolicy nawierzchnia jest czarna i sucha. Mimo to zużycie paliwa odczuwanie wzrosło. Więc przyczyn na taki stan rzeczy jest wiele, m.in. te które opisałem powyżej.
i ja się zgadzam z drogowcem
Gość
Wysłany: środa, 22.02.2012 01:03
auto w ogrzewanym garażu, do tego japan szybko się nagrzewa:)
drogi czarne suche, zimówki mniejsze opory toczenia niż letnie to czuć! (węższe i bardzo dobre oceny w testach za opór)
a auto w zimie na trasie pali litr więcej! w mieście max 1,5 więcej

Idź do strony: 1 | 2     « Poprzednia

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.