Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Każdy nowoczesny silnik wysokoprężny wyposażony jest w świece żarowe. Ułatwiają one rozruch silnika, w zimie i w lecie.

13.03.2006    autor: Tomasz Kurzacz    więcej Czytaj więcej

Autor Wiadomość
korektor ;)
Gość
Wysłany: poniedziałek, 13.03.2006 20:36
"...świeca żarowa pracuje jeszcze przez pewien czas, dogrzewając komorę wstępną aż do osiągnięcia odpowiedniej temperatury..."
Nowoczesne silniki HDi,TDI,TDCi,D4-D itd są silnikami z wtryskiem bezpośrednim bez komory wstępnej. Trzeba uczyć się dalej a nie zakończyć edukację na Golfie rocznik '78. :D
to prawda
Gość
Wysłany: poniedziałek, 13.03.2006 21:36
Ale niestety artykuł pokazuje, że w Polsce jeszcze większości ludzi nie stać na porządne nowe auto, a do pracy muszą jeździć więc zostaje im ten wspomniany przez Ciebie symboliczny Golf '78. No, ale pretensje odnośnie tej kwestii to pod inny adres - http://www.sejm.gov.pl/
Sagitari
Gość
Wysłany: wtorek, 14.03.2006 00:26
"W starszych samochodach świece żarowe uruchamiane były tylko przy rozruchu..."
No nie tylko, bo w niektórych dieslach starej generacji zaraz po uruchomieniu świece też pracują do kilku minut, np. w silniku PN 1.7 D, który montowano w Mazdach 323 na przełomie lat 80 i 90.

Do pana"specjalisty" korektora
Gość
Wysłany: niedziela, 19.03.2006 22:59
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem wypowiedź pana "specjalisty" korektora, ale wydaje mi się, że według jego teorii nowoczesne silniki diesela nie posiadają świec żarowych ? Czy może ja źle zrozumiałem. Bo jeśli dobrze, to pan "specjalista" korektor zamiast wysyłać autora tekstu do szkoły sam powinien, jeśli nie wrócić do szkoły, to przynajmniej jeszcze trochę poczytać na temat w którym się tak butnie wypowiada ;))
Szpieg
Gość
Wysłany: piątek, 24.03.2006 09:17
Źle zrozumiałeś - mowa o tym, ze nowoczesne diesle nie mają komory wstępnej - świece są ale grzeją w innym miejscu - uczyć się, uczyć;-)
Polonista
Gość
Wysłany: środa, 19.04.2006 22:40
Gdzie tu jest poprawna polszczyzna? :p Jak chcecie uczyć młode pokolenia?;)) np.: "Jednakże temperatura mieszanki w cylindrze nie wystarczyć do zapłonu."
RYCHOL
Gość
Wysłany: poniedziałek, 29.05.2006 01:31
KOLEDZY.G WOLI WYJASNIENIA,SILNIKI DIEZLA MAJA KOMORY WIROWE LUB Z BEZPOSREDNIM WTRYSKIEM .JEST ROZNICA MIEDZY JEDNYM DRUGIM.W 1 WTRYSK NASTEPUJE DO MALEJ KOMORY GDZIE P[RAKTYCZNIE NASTEPUJE ZAPLON A NASTEPNIE PRZEDOSTAJE SIE DO KOMORY GLOWNEJ.W 2 NASTEPUJE WTRYSK BEZPOSREDNI CZLI WPROST DO KOMORY SPALANIA.SWIECE ZAROWE PO URUCHOMIENIU WYLACZAJA SIE .LECZ NADAL PRACUJA JAKO SWIECE ZAROWE.GDYZ KONCOWKA SWIECY MA KILKASET STOPNI.GDYBY KTOS CHCIAL POGADAC PISZCIE
RYCHOL
Gość
Wysłany: poniedziałek, 29.05.2006 01:38
ZAPOMNIALEM TEPERATURA SPREZONEGO POWIETRZA TO 500-620 0CELSIUSZA

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.