Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Rondo to coraz bardziej popularny typ skrzyżowania w naszym kraju. Nie doczekało się jednak osobnego rozdziału w kodeksie drogowym.

17.03.2006    autor: (pim)    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2 | 3     « Poprzednia
Autor Wiadomość
gość
Gość
Wysłany: czwartek, 05.01.2012 16:26
na rondzie nie ma pasów- tego dowiedziałem się dziś od policjanata po stłuczce. Ja jechałem środkowym i chciałem skręcic w prawo, a kierowca jechał prawym i chciał dalej jechać w lewo w konsekwencji stuknął mnie ale wina była moja bo powinienem ustąpić mu pierwszeństwa bo jechał z mojej prawej strony
papryk1
Gość
Wysłany: piątek, 06.01.2012 17:30
CZĘŚĆ1
Zbliżając się do ronda(specyficznego rodzaju skrzyżowania o ruchu okrężnym)przed, którym są ustawione znaki:
A-7(Ostrzegawcze) ,,ustąp pierwszeństwa"
C-12(Nakazu) ,, ruch okrężny"
Gdzie nie ma dodatkowego oznakowania np. znaków uzupełniających takich jak:
F -10, F-11,P-1, P-2, P - 8a, P-8b S-1,S-3
Ustawodawca nakłada na kierującego JEDYNIE NAKAZ poruszania się pojazdów w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara(w krajach o ruchu prawostronny)w taki sposób aby objechać wyspę środkową.
W tym przypadku nigdzie nie ma informacji uzupełniających o ,,kierunkach na pasach ruchu".
Kierowca wjeżdżając na takie rondo nie jest zobowiązany do zajęcia konkretnego pasa ruchu tak aby dotrzeć do celu. Może zająć dowolny pas ruchu(zgodnie z zasadami- ustąpić pierwszeństwa pojazdom znajdującym się już na rondzie).
Kierujący, który jest już na rondzie, może swobodnie(oczywiście zgodnie z ob.zasadami) zmieniać pasy ruchu oraz wyprzedzać(Dział II,Oddział6art.24,pkt.7,podp.3)
papryk1
Gość
Wysłany: piątek, 06.01.2012 17:34
Część2
Dopuszczalne jest także kolejne objechanie ronda dookoła, zgodnie z zasadą ,,co nie jest zakazane, jest dozwolone".
Rozkładanie ronda na części składowe jest nie potrzebne ale dla szerszego zrozumienia sprawy można to zrobić. Musimy w tedy wyobrazić sobie niekończącą się drogę jednokierunkową gdzie wszystkie skrzyżowania (wjazdy i zjazdy)w ruchu prawostronnym znajdują się po prawej stronie tej drogi. Możemy wtedy lewą krawędź jezdni proporcjonalnie do prawej skrócić - powstanie Rondo.
Na takim rondzie(drodze jednokierunkowej) możemy tylko jechać zgodnie ze wskazanym kierunkiem oraz w odpowiednich miejscach zmieniać kierunek jazdy tylko w prawo (przy okazji opuszczać lub wjeżdżać na rondo). Zaznaczam, iż nigdzie nie ma mowy o skręcie/ zmianie kierunku w lewo!!! Dlatego gdy rozwiniemy rondo o kolejne pasy ruchu może dochodzić możliwość zmian pasów ruchu (oczywiście zgodnie z zasadami) i dopiero wtedy na rondzie możemy użyć lewego kierunkowskazu.
papryk1
Gość
Wysłany: piątek, 06.01.2012 17:48
Zgadzam się z opinią Arth. Kierowca żółty A powinien wcześniej zmienić pas ruchu gdyż nowy użytkownik drogi (D), który mógłby się pojawić i miałby zamiar wjechać na rondo od strony północnej ustąpił by pierwszeństwa przejazdu zółtemu A, później żółty A mógłby wymusić pierwszeństwo zjeżdżając na pas ruchu już zajęty przez nowy pojazd D. POJAZD D- teoretyczny dodatkowy pojazd nie zaznaczony na rysunku.
papryk1
Gość
Wysłany: piątek, 06.01.2012 18:27
Dla potwierdzenia teorii drogi jednokierunkowej.Teoretycznie: rondo kilku pasowe z trzema pasami ruchu wjeżdżającymi i opuszczającymi rondo oznaczone tak jak wyżej (bez dodatkowego oznakowania) Na rondo w tym samym momencie wjeżdżają trzy auta zajmując kolejne pasy ruchu. Zgodnie z artykułem 22 prawa o ruchu drogowym: Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się: do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo, TYLKO kierowca znajdujący się na max. zewnętrznym pasie może w dowolnym dla siebie momencie zjechać z ronda (drogi jednokierunkowej) Cała reszta pojazdów na rondzie może go wyprzedzić lub zwolnić i dopiero po zajęciu max. zewnętrznego pasa ruchu może zjechać z ronda na dowolnie wybrany pas.Wiemy co by się stało jeżeli auta z wewnętrznych pasów(środkowego i lewego pasa drogi jednokierunkowej) równolegle zjeżdżały na ten sam pas.
gosiex
Gość
Wysłany: środa, 15.02.2012 06:51
Witam.Uważm, że wszystkie te nasze debaty na nic sie nie przydadzą do czasu, gdy nie określi tego ustawa. Pozostaje też kwestia wdrożenia tego w życie a konkretnie nauczenia odpowiednich zachowań u kierowców...Wczoraj nie zdałam egz. prawa jazdy dlatego, że mając polecenie skrecenia w lewo na skrzyżowaniu o ruchu okreżnym(pomijając poprawność pojęcia skręu w lewu na "rondzie') nie wiechałam na nie z lewym kierunkiem, a tylko przed zamierem skrętu w owe "lewo" zasygnalizowałam taki zamiar kierunkowskazem prawym. Dodam że to "rondo" było malutkie z jednym pasem ruchu, jak wiekszość w moim mieście.Z obserwacji innych poruszajacych sie po takich skrzyzowaniach zauważyłam że niewielu włacza lewy kierunkowskaz i z nim jeździ po "rondzie".Jednym słowem każden robi jak uważa. Moj instruktor także stwierdził że nie ma juz do tej kwesti (włączania lub nie i których kiedy kierunków)siły. Zasugerował nauczenie się wymagań wszystkich egzaminatorów w WORDzie ;-)
m...
Gość
Wysłany: środa, 14.03.2012 18:00
wiedza naszego narodu, a właściwie jej brak, nt jazdy, m.in. po rondach, jest zatrważająca...
Rondo to szczególny typ skrzyżowania gdzie pierszeństwo ma kierujący z lewej strony (tak, jak stojąc na wjeździe na rondo przepuszczamy samochody nadjeżdżające z lewej strony) - ten który jest bliżej środka ronda. Oczywiście prawdą jest, że z lewego pasa możemy jechać prosto i w lewo, a z prawego prosto i w prawo - lub tak, jak nakazują strzałki na znakach pionowych lub poziomych przed wjazdem na rondo.

Tak więc, mając zamiar skręcenia na rondzie w lewo - tak jak pojazd A, wjeżdżamy na rondo lewym pasem, będąc w najwyższym punkcie tego ronda (na północy) włączamy prawy kierunkowskaz, aby zasygnalizować zamiar wyjazdu z ronda - widziałby to ewentualny pojazd D, chcący wjechać od północy i musiałby w tym przypadku ustąpić nam pierszeństwa - nie ma mowy o zajechaniu mu drogi podczas przejeżdżania przez prawy pas - BO TO MY MAMY PIERSZEŃSTWO !!!
Idź do strony: 1 | 2 | 3     « Poprzednia

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.