| Autor |
Wiadomość |
|
|
b olek
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 08:57 |

|
|
Co mi z wyprzedzania na VI biegu ? Schodzę na III lub II i już wyprzedzam jak potrzeba . Komu potrzebne pomiary na VI i V biegu ? Jak nie lubią zmieniać biegów to niech sobie kupią samochód z automatyczną skrzynią biegów . Czytałem pewien test na czeskiej stronie i im wyszło ,że 2.0 TDi w Skodzie jest tak samo szybkie na III biegu 80-120 km/h co BMW 325i . Dziwne . No niby Skoda lżejsza ,ale BMW chyba potrafi robić silniki ,a co będzie jak jeszcze w Skodzie zamontuje się czipa ? Dużo jest takich przykładów i mnie to właśnie interesuje .
|
Robi
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 10:22 |

|
|
Uwież w to miałem mondeo 2.0 TDCI fabrycznie miał 133 KM ksiazki podają 130 KM Ale zmiezyli parametry przed załozeniem chipa i wyszlo 133 po założeniu miał 160 KM i moment obrotowy 390 NM przy 2000 obr to tyle co np Audi A8 Z silnikiem 4,2 litra ale o masie 1800 KG i dostepnym przy 4500 OBR i jak nim jezdziłem 2 lata to nie spotkałem na drodze kogoś kto mógłby sie porównać w trasie !Usadziłem na d.... i narobiłem w stydu niejednemu bm-iarzowi w 2 czy 2,5 litrowej bmw albo audi a 4 itp kiedyś startował do mnie gość z mesiem slk 3litry !I owszem s pod świateł mnie lekko wyprzedził ale na trasie go dogoniłem i w konfrontacii został z tyłu !Widziałem jak bardzo go bolało że jego szpanersiego merca sportowego wyprzdził diesel rodzinny !Chłopaczyna aż dostal wypieków i walczył do konca stwarzając w kilku miejscach zagrożenie dla jadących z naprzeciwka ale niestety na nic sie to nie zdało !Powoli niknął mi w lusterku wstecznym !
|
yoyo
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 11:20 |

|
|
Robi Ty tak za każdym razem gdy ujrzysz bmw czy mercedesa musisz udowadniać wyższość swojego mondeo czy też już ci to powoli przechodzi??
|
Robi
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 11:26 |

|
|
do yoyo hehe to nie ja musze coś udowadniać ! To własćiciele bm-ek i innych podobnych starali sie coś udowodnić mi cały czas ! Często było tak że jechałem sobie spoko i normalnie wyprzedzałem jak zwykle i jak tylko właściciel takiego pojazdu który uważał że ma bryke sportową zobaczył znaczek tdci to bardzo go to bolało i zaczynał pajacować ! A że ja nie lubie glupków i małolatów tłumoków na drodze to bardzo lubiłem im ucierać nosa i podejmować żuconą rękawice !!!A ty yoyo sory że pytam też masz bmw 320 że gadasz zupełnie tak samo głupio jak własciciele tych aut sportowych ?
|
Peppek
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 12:28 |

|
|
To fakt że diesle z turbiną mają bardzo dobrą elastyczność w stosunku do mocy maksymalnej. Jednak same suche dane to nie wszystko bo moment oczywiście jest bardzo wysoki np w takim Mondeo ale powiedzmy sobie szczerze kto przyspiesza od 80 do 120 km/h na 5 biegu ? Wystarczy że właściciel takiej np 3 litrowej beemki (na marginesie to nie cierpię tych samochodów ale trzeba im przysnać że technicznie są znakomite) zredukuje do 4 biegu i żadne mondeo nie ma szans bo przy 4 tys obrotów już traci moc. Sześciocylindrowy benzyniak mimo fabrycznie mniejszego momentu zaczyna się przy 4 tys. obrotów dopiero rozkręcać.
Mimo to uważam że nowoczesne diesle mają fantastyczne osiągi i do codziennej jezdy nawet bardzo dynamicznej znakomicie się nadają jednak do mocnych silników benzynowych przy naprawdę sprotowej jeździe się nie umywają.
|
peppek
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 12:32 |

|
|
I jeszcze jedno; najlepszym przykładem że suche dane o momencie obrotowym to nie wszystko jest fakt że Toyota Avensis mimo że ma 400 Nm momentu i 177 Km mocy na V biegu przyspiesza aż o 5 sekund !!! dłużej niż mondeo które teoretycznie powinno zostać w tyle. Dużo zależy też od skrzyni biegów.
|
żenada
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 12:33 |

|
|
urzekla mnie twoja historia...
|
mECHANIK
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 12:59 |

|
|
NIE ZAPOMINAJ ŻE BENZYNĄMOŻNA ZREDUKOWAĆ ALE DIESLEM TEŻ !!!!!!PO CO GO KRĘCIĆ POWYZEJ 4 TYŚ ?SKORO POTEM JUŻ NIE MA TAKIEGO CIĄGU? SKORO MOŻNA WTEDY ZMIENIĆ BIEG NA WYŻSZY !!!!
|
Krzysiek
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 14:14 |

|
|
Ciekawe czemu nie ma tu ani jednego turbo-benzyniaka.
Choćby starego zajomego od VW 1,8 Turbo, czy Volvowskich 2,5T.
Nie wspomne o boxterach z Subaru.
|
Zbyniu
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 14:25 |

|
|
miałem starego znajomego benzyniaka 1,8 turbo w audi a 4 i niestety musze przyznać z zażenowaniem że dostałem na trasie w d..e z mondeo tym nowym modelem nie wiem jaki miał motor bo tam jest kilka tych diesli ale miał z tyłu napis TDCI a litery CI były czerwone .Powiem szczeże że byłem w cięzkim szoku do tamtej pory uważałem że moj audik ma wygar!
|
małolat
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 15:35 |

|
|
A ja miałem okazje sie przejechać nową ASTRĄ 3 z silnikiem diesla cti czy cos takiego podobno ma 150 KM .Wmorde jeża ale to ma pie....nięcie !Przy wyprzedzaniu jak gościu dał w palnik to mnie w fotel wgniatało ,na początku myślałem że to jakiś motor za....sty benzyniak a facet mówi że to diesel i to jeszcze tylko 1,9.Nie chciałem mu wieżyć ale potem mi pokazał pod maską a tam faktycznie (Rechot) Te nowe diesle to mają jednak odejście
|
Adam
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 17:29 |

|
|
Generalnie diesle z punktu widzenia technicznego sa doskonalsze od iskraków. Maja wyzsza sprawnosc 25% w stosunku do benzyniakow, no i to przeklada sie tez na nizsze zuzycie paliwa okolo 25% przy takich samych pojemnosciach silnikow. Lepiej ciagna na trasie na wysokich biegach. Benzyniak za to lepiej odjezdza spod swiatel, a to dlatego, ze nadrabia mocą a nie momentem obr. Dzieje sie to w ten sposob, ze benzyne mozna krecic okolo 2 tys obr wyzej od ropniaka, i poprostu mozna bardziej przeciągać na niższym biegu - który stwarza mniejsze opory silnikowi . I co z tego ze ma maly moment, i pozno wystepuje, jak moze se nadrobic tym ze jedzie dluzej na jednym biegu, gdzie ma niskie przelozenie, na ktorym szybciej sie wkreca. I dlatego w miescie bedziemy szybciej odjezdzac, tzn. na niskich biegach: 1 i 2. A gdy zalozymy turbo do benzyny, to zaden diesel w tej samej pojemnosci, nie bedzie lepszy.
|
Sasiad
Gość
|
Wysłany: wtorek, 18.04.2006 22:27 |

|
|
Ford to grat a fiat jego brat... pogadamy za 10 lat BMW vs FORD :)
|
Hanys
Gość
|
Wysłany: środa, 19.04.2006 07:53 |

|
|
Do sąsiada !Grat i niedouczony głupek to jesteś ty i pewnie twoje stare bmw! Takie głupki jak ty własnie z wygolonymi łbami kupują sobie stare bm-y i jeżdża z rykiem silnika co we mnie osobiście wzbudza litość i śmiech ! Znam typa który sobie kupil na raty bmw535 za 15 tyś na raty na kilka lat bo zarabia 1200 a potem jeżdżil na łysych oponach z giełdy bo nie stać go było na pożądne!Wylądował w polu na dachu !Baranie niekumaty proponuje żebyś sobie statystyki awaryjności poczytał (jeśli czytać potrafisz)a tam zobaczysz jak marnie stoi twoje bmw !
|
JJakiś
Gość
|
Wysłany: środa, 19.04.2006 07:56 |

|
|
Albo poczytaj sobie opinie w necie na temat twoich bmw!i fordów 10 cio letnich !Zobaczysz którzy uzytkownicy sa bardziej zadowoleni !
|