| Autor |
Wiadomość |
|
|
M
Gość
|
Wysłany: czwartek, 27.04.2006 15:36 |

|
|
Jest tu w tekście parę nieścisłości.
Pewnie ze sa niescisłosci bo pismak ktory to pisał jest chyba niedouczony ! Tak jak poprawiłes nie ma kosztow administracyjnych ! Sa tylko koszta egzekucyjne, z tytułu mandatow nie mozna rowniez pobierac odsetek jak wielu błednie sadzi. Nie am rowniez kosztów upomnienia ! Mi w marcu 2006 roku przyszło pismo "Zawiadomienie o zajeciu prawa majatkowego stanowiacego wierzytelmnosc z rachunku bankowego u dłuznika zajetej wierzytelnosci bedacej bankiem" od naczelnika urzedu skarbowego. Jedyny koszt dodatkowy to u mnie przy mandacie 50 zł to koszty egzekucyjne wynoszace 5,60 zł. Przy czym zauwazyłem jeszcze jedna niescislosc. Otoz dostajac mandat powinismy uregulowac go na rachunek urzedu wojewodzkiego podległego do terenu na jakim go otrzymałem od działajacej tam Policji(np. gdy otrzymałem mandat w Strzelcach Opolskich to na mandacie był Opolski Urzad Wojewódzki). W zwiazku z tym faktem to urzad ktory jest na mandacie jest odpowiedzialny za to aby pieniazki do niego dotarły i to on wysyła do odpowiedniego naczelnika skarbówki pismo, a nie jak błednie podano ze to urzad woj. własciwy dla miejsca zamieszkania kierowcy przesyła pismo do anczelnika skarbówki !
|
Domestos
Gość
|
Wysłany: piątek, 28.04.2006 08:20 |

|
|
Ja też jestem zdziwiony nieścisłościami w tym tekście. Ale ponieważ domyślam się, "co autor chciał przez to powiedzieć", więc nie czepiam się już szczegółów (tym bardziej, że inni zrobili to już dużo lepiej). Ale jedno powaliło mnie po prostu na podłogę: mianowicie wysokość mandatów ! Skąd ten pismak wziął tę tabelkę ??? 500,- zł. za mandat to chyba za psa bez kagańca ?! Za przekroczenie prędkości mandaty osiągają obecnie nawet i 1000,- zł. a od ok. 1,5 roku nawet "zbrodnie" sumują się !!! Więc - sądzę - że policja zacznie niedługo nakładać mandaty jak kolegia, ops.. sądy grodzkie, czyli nawet do 5000,-
Zresztą taka jest polityka tego (chorego) państwa: rżnąć jak najwięcej kasy ze swoich obywateli. W zamian dać im miejsca pracy... W Hiszpanii
:-((
|
moderator
Ilość postów: 1
|
Wysłany: piątek, 28.04.2006 09:21 |

|
|
Określenie "koszty administracyjne" zostało poprawione na "egzekucyjne". Za pomyłkę przepraszamy. Co do wysokości mandatów za przekroczenie prędkości - maksymalna wynosi 500 zł (od 400 do 500 zł za przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 51 km/h i więcej), co przewiduje taryfikator zawarty w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. Możliwe jest oczywiście otrzymanie kilku mandatów jednocześnie, jeśli policja zarejestruje kilkakrotne przekroczenie prędkości pod rząd.
Wiadomość edytowana przez moderatora
|
bruno
Gość
|
Wysłany: piątek, 28.04.2006 19:13 |

|
|
zostal mi wystawiony nie slusznie mandat za uczestnictwo w wypadku,potracil mnie tir.ktory nawet mnie nie zuwazyl spychajac do rowu gdzie zostal zniszczony doszczetnie moje ato -kasacja,policjanci wystawili mi mandatza uczestnictwo w wypadku,odmowa przyjecia mandatu ruwnoznaczna byla ze skierowaniem sprawy do sadu grodzkiego-pytanie brzmi? lepiej przyjac mandat,czy jezdzic do sadu oddalonego 500km od miejsca,a wowczas koszty przejazdu przewyzsza koszta mandatu,w tym wypadku odpowiedz jaki refleksja nasowaja sie same-wiaz policja ma r a c j e .
|
człek z dysleksja
Gość
|
Wysłany: piątek, 28.04.2006 21:51 |

|
|
to jet w polsce najśmieszniejsze masz zaległy mandat powiecmy 600zł przychodzi komornik i zajmuje tobie na poczet mandatu samochód wart powiedzmy 60000. rozumiem należy ściagac dłużników ale niech zajmują co jest faktycznie warte wysokości długu
|
jaskier
Gość
|
Wysłany: niedziela, 30.04.2006 11:15 |

|
|
W Polsce!!
Polska POLUCJA to zwykle skundlone hieny, które czekają na żer. Mieszkam w Irlandii od 2 lat i poruszam się samochodem od ponad roku. W polsce mandat wystawia się wtedy, kiedy klient uparcie nie chce zapłacic "do rączki". W Irlandii mandaty niby są ale ich nie ma. Tak naprawdę to musisz nieźle narozrabiac zeby go dostac. Wczesniej jest rozmowa z policją i pouczenie. Mandat to już końcowa faza, wtedy , kiedy nie ma innej możliwości. Polska policja powinna uczyc się kultury zachowania w stosunku do klienta na drodze. Miałem ZASZCZYT byc zatrzymanym przez tutejsza policje i odniosłem bardzo pozytywne odczucia. Natomiast w polsce było to za każdym razem jedno wielkie nieporozumienie. Powiedzcie mi dlaczego polska potrafi brac same złe przykłady z zachdu a dobrych to tak jakby nie zauważała??????????
|
Monika
Gość
|
Wysłany: środa, 03.05.2006 23:43 |

|
|
Jaskierku, tak juz niestety u Nas jest. Wiec moze lepiej nie wracaj za szybko ;)) Mona
|
Poszkodowany
Gość
|
Wysłany: czwartek, 08.06.2006 19:27 |

|
|
Jest dla mnie bzdurą i absurdem żeby za przejście przez jezdnię na czerwonym świetle (nie właczenie sygnalizatora , nadjeżdża radiowóz innych pojazdów brak potraktowanie jak przestępce)dostać mandat 250 zł w porównaniu do w/w mandatów i gdy się zapytałem czy stworzyłem zagrożenie odpowiedż pana i władzcy tak i to duże ,a na drogach ich ni widać tylko się czają za znakiem stop morał dajmy im podwyżke
|
bullet
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 26.06.2006 11:58 |

|
|
Polska jest dziwnym krajem. Jechałem ostatnio w Warszawie po moście siekierkowskim. Ci co mieszkają w wwie wiedzą jak ten miost wyglada. szeroki długi, prosty, nowy. Wyjechałem na niego specjalnie w nocy ok 24 żeby pozapiep**ać. mam sportowy samochód więc w mieście w dzień cięzko jest poszaleć. W nocy: most pusty, oświetlony warunki bezpieczne.Jechałem 200 km/h. nagle psy i suszarka, złapali mnie przy 177km/h. Mandat: 500 pln i 10 pktów. najwyższy. chcieli mi zabrać prawko0. nie dałem w łapę więc wystawili mi najwyższy kwit. Bzdura!!!
|
noname
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 26.06.2006 12:50 |

|
|
re: bullet
Moim zdaniem za mało Ci "sypnęli" - za te pieniądze mogłeś sobie jakiś tor wynająć i poszaleć do woli. Co by było gdyby Ci cokolwiek "pierdyknęło" w tej bryczce - mokrą plamę by tylko starli z barierek. Pomyśl trochę .. następnym razem!
|
Młody
Gość
|
Wysłany: piątek, 25.08.2006 07:43 |

|
|
Re:bullet
Przesadzasz że dostałem najsurowszy mandat - ja wczoraj jadąc przez wioske "Bolestraszyce" koło Przemyśla jechałem 92km/h (ograniczenie do 40km/h) dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 52km/h w wysokości 400zł i 10 pkt. karnych i jeszcze usłyszałem od policjanta cytuje "oto kur## chodzi żebyś zarobił teraz punktów i stracił prawo jazdy" w dzien przez wioske jezdze spokojnie, powoli bo dzieci, rowerzyści, ciągniki, kombajny ale wczoraj jechałem przed 23 i skończyło się jak się skończyło
Pozdrawiam
|
bolo
Gość
|
Wysłany: piątek, 20.01.2012 13:01 |

|
|
tak,tak,tak;pieprzenie bez soli,i co jacyś frustraci dorwali się do możliwości ponażekania-proponuję kupić wszystko co daje ostrzeżenie o kontroli-mandaty i tak są droższe,a psom wystawić nakaz szepienia przeciw głupocie.z uszanowaniem mniejszy frustrat
|