Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Kupując nowy samochód zastanawiamy się jaki silnik wybrać. Wybrać benzynę, zainwestować w Diesla, a może do benzynowego dołożyć instalację gazową. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.

02.05.2006    autor: Grzegorz Burda    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5     « Poprzednia | Następna »
Autor Wiadomość
Gaiger
Gość
Wysłany: wtorek, 30.05.2006 22:18
Tak jasne 8L LPG na 100 po mieście. Chyba że w nocy jeździsz.
mirtus
Gość
Wysłany: środa, 31.05.2006 12:37
Witam ja mam toyote corolle 2.0DXL rocznik 94 nie narzekam na brak "kopa". nie zamienie go na inny, a przynajmniej nie teraz. pali 5litrów na 100km. rewelacja. dizelki sa cool!
aga
Gość
Wysłany: środa, 31.05.2006 14:48
mam bmw '94 na gaz,fakt że bardzo szybko się instalacja zwróciła bo bardzo dużo jeżdze ale nie polecam. Odkąd założyłam gaz samochód stał się skarbonką ciągle coś trzeba wymieniać, szczególnie jeśli chodzi o kopułkę i przewody,a to nie są małe pieniądze. Nigdy więcej gazu TYLKO DIESEL
fazi
Gość
Wysłany: środa, 31.05.2006 21:31
e.. tam... zapomnieliście o jeszcze jednym bardzo ważnym w naszej gospodarce narodowej paliwie... oleju opałowym (gdyby nie barszczyk to połowa firm transportowych z miejsca bankrutuje...) Ja tam śmigam Fiacikem Uno 1.7D za 100 zł robię 750 km, przy spalaniu 4,5/100km. Zrobiłem juz na nim 80 tyś. km i nawet gdyby kiedyś mnie sprawdzili to płacę mandat z uśmiechem na ustach, taka mam stopę zwrotu. ps. i prosze mi tu nie wciskać, że szkodzi to wolnossącemu dieslowi, ogólnie 150 000 przebiegu i silnik jak spod igły, tylko jak to we fiatach blacharka słaba...
tomek
Gość
Wysłany: niedziela, 04.06.2006 13:25
hahahah.... Wszyscy mają trochę racji. Ja mam Vectrę 1,8 - od 3lat gaz. Żadnych zastrzeżeń, stara "babcia" śmiga jak szalona. Nie zgodę się z (chyba) Gaigerem, co tu brednie pisze.*** Osobiście najchętniej kupiłbym jakiegoś Dieselka do 3 lat max. ale nie na moją kieszeń,benzyna owszem ale musiałby mało palić, wtedy nici z dużego auta. Czyli kompromis - duże auto z LPG. Polecam wszystkim (puki rząd jakiejś głupoty nie wymyśli), jest naprawdę tanio. I uwaga kto chce wiedzieć prawdę: Vectra 1,8 gaz pali:benz.( 6,5 / 8,5 / 11 zimą) - na gazie (7,5 / 10 / 12max. zimą). To szczere informacje, moja tak pali - obliczcie sobie i decyzja zapadnie. :) Pozdrawiam.
tomek
Gość
Wysłany: niedziela, 04.06.2006 13:27
Gaiger - można śmiało zejść poniżej 8 l w motorze 1,6. Wszystko gościu zależy od techniki jazdy i innych czynników. :P
tom
Gość
Wysłany: poniedziałek, 05.06.2006 13:34
kto mi wytłumaczy ,dlaczego w gazowcach trzeba częściej wymieniać przewody wysokiego napięćia i kopułkę?
Robin
Gość
Wysłany: poniedziałek, 05.06.2006 19:14
mam pytanie : istotnie czy samochod ktory ma powiedzmy 150 KM kiedy zainstalujemy gaz to czy samochod na gazie bedzie tak samo jezdzil jak na bezynie i bedzie mial taka sama mac / POzdR
Kajka
Gość
Wysłany: poniedziałek, 12.06.2006 00:09
Jak to...węgorz...jak samochód może jeździć na oleju słonecznikowym :| ja się nie zna, dlatego się pytam
I czy diesel jest gorszy od benzynowego, ze względu na szybkość niszczenia czy lepszy? Dzięki za odpowiedzi
łukasz
Gość
Wysłany: piątek, 16.06.2006 14:19
ja mam opa vectre 1.6 8v gaz !!!nigdy więcej gazu chyba ze sekwęcyjny i pali (10/12/14,5)masakra .
Czarek
Gość
Wysłany: wtorek, 20.06.2006 12:42
jak widzę opinie są różne.A Fakty to takie.To jakie jest spalanie gazu zależy od doboru instalacji,ustawienia i oczywiście techniki jazdy(w benzynie i dizlu jest tak samo)
Co do instalacji zapłonowej:spalanie gazu wydziela wyższą temperaturę,więc zalecam zastosowanie specjalnych świec zapłonowych..odciąży to również przewody i całą resztę.
jakie?..odsyłam do stron producentów świec.Nie pytajcie w sklepach...niewiele jest kompetentnych.
,,Biopaliwa"?czemu nie? W lecie na słonecznikowym mozna śmigać,ale głównie w starszych modelach zwłaszcza z rzędowymi pompami.W zimie potrzebne podgrzewacze paliwa (zgęstnieje i zablokuje wtryski)
Szerokiej drogi :-))
Whydack
Gość
Wysłany: niedziela, 02.07.2006 14:29
Wszystko zależy od tego, jakie kto ma podejście do samochodu.
Jeżeli ktoś potrzebuje auto o sportowych ambicjach, to powinien się zdecydować na benzynkę, lub nowsze turbo diesle.
Jeżeli komuś zależy na normalnej jeździe, czyli połączeniu osiągów wystarczających do normalnego przemieszczania się po ulicach oraz relatywnie niskich kosztach eksploatacji, powinien zakupić diesla. Natomiast, jeśli ktoś chce jeździć tanio, nie zależy mu na osiągach, to powinien założyć LPG.
Ja osobiście jestem przeciwnikiem gazowania, bo nie ma takiej instalacji, która by nie szkodziła silnikowi.
W tej chwili jeżdżę Mercedesem 124, z 2,5 litrowym dieslem i jestem z niego zadowolony. Auto jest całkowicie bezawaryjne, jeszcze mnie nigdy nie zawiodło na trasie i wystarczająco ekonomiczne (na trasie, przy stałej prędkości 120 km/h pali 6 litrów).
Pozatym, jak chcesz jeździć tanio dieslem, to również można lać olej rzepakowy ze zwyczajną ropą (w stosunku 3 części OR, do 1 części ON) i też będzie taniej, bo litr oleju kosztuje ok 2,70-3,00 zł. za litr.
Pozdrawiam :)
szymonnissan

Ilość postów: 0

Wysłany: poniedziałek, 29.01.2007 15:53
witam wszystkich mam prośbę i proszę o informacje...mianowicie przymierzam się do zmiany auta dokładnie na opla vectreB i chciałbym sie dowiedziec który z obecnych silników na rynku czyli benzynowiec czy diesel jest bardziej ekonomiczny tzn. jakie są róznice w spalaniu przy obu tych typach tych silników ... czy ktos sie orientuje .. bardzo prosze o informacje...
Rafał
Gość
Wysłany: piątek, 06.01.2012 17:38
a ja myślę że nas na mało rzeczy stać gaz diesel benzyna chcesz oszczędzać ? to nie kupuj samochodu
Jan
Gość
Wysłany: czwartek, 12.01.2012 23:10
A ja bym chcial kupic Rower i nie wiem czy z pedalami czy na silnik Gazowy a moze Benzyna hmm...??
Idź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5     « Poprzednia | Następna »

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.