Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
W wypadkach, do których dochodzi w Polsce, co czwarta ofiara jest dzieckiem. Dlatego tak ważne jest bezpieczeństwo najmłodszych pasażerów aut.

23.05.2005    autor: Grzegorz Wojtyrowski    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2     Następna »
Autor Wiadomość
Piotrek
Gość
Wysłany: piątek, 27.05.2005 11:41
Czy może mi ktoś powie kompetentny? Mam peugoeta Partnera Cargo i czy mogę przewozić mojego syna ( 5lat ) na podwyższeniu zapiętego pasami oczywiście na przednim fotelu bo tylnich przecież nie posiada to auto????????????????
kierowca
Gość
Wysłany: poniedziałek, 30.05.2005 15:48
Artukuł przeczytałeś?Na przednim siedzeniu musi być fotelik.
natalia
Gość
Wysłany: niedziela, 09.04.2006 19:24
czy mogę przewozić trzylatka z przodu jeśli w aucie jest poduszka powietrzna[przodem do kierunku jazdy]
Dorota
Gość
Wysłany: poniedziałek, 10.07.2006 20:38
Czy mogę przewozić dziecko w wieku 7 lat na przednim siedzeniu w podstawce w samochodzie, który nie posiada poduszki powietrznej dla pasażera?
Beata
Gość
Wysłany: wtorek, 11.07.2006 13:16
Od ilu lat dziecko może podróżować na przednim siedzeniu auta?
emil
Gość
Wysłany: czwartek, 03.08.2006 09:11
Od ilu lat czy tez jakiej wagi dziecko nie musi być przewozone na siedzisku na tylnym siedzeniu
noname
Gość
Wysłany: czwartek, 03.08.2006 22:03
do: emil
cytat z artykułu:
"Przepisy obowiązujące w Europie nakładają obowiązek przewożenia dzieci w wieku do lat 12 o wzroście poniżej 150 cm w specjalnych, homologowanych urządzeniach, dostosowanych do wieku i masy dziecka."
Możesz to rozszyfrować... (...)
wieslox

Ilość postów: 4

Wysłany: sobota, 03.05.2008 20:23
Czy mogę przewozić dziecko w wieku 6lat na podwyzszeniu (na tylnim siedzeniu)?
lordofchaos

Ilość postów: 1
OPEL
Wysłany: czwartek, 03.07.2008 16:07
wow ja mam podobny dylemat co "natalia"
jak ktos vie to niech povie

mam poduche z przodu dla pasazera i chcialbym przevozic coreczke w foteliku przedem do kierunku jazdy
czy moge?
maka

Ilość postów: 0

Wysłany: poniedziałek, 31.08.2009 21:02
o widze ze nie ma w tych statystykach ramatti, bardzo fajny polski fotelik z krzyzowymi pasami-nie wiem czy ktos tez wyprodukowal taki fotelik, w sieci mozna znalezc duzo filmow i artykulow na temat tego fotelika
Beanpl

Ilość postów: 5

Wysłany: wtorek, 08.09.2009 12:23
Po pierwsze: dobry i bezpieczny fotelik,a po drugie nie siedzimy z dzieckiem an olanach n aprzednim siedzeniu!! Uzywajmy wyobrazni i zarówno ofiar jak i wypadków bedzie o wiele mniej.
monika
Gość
Wysłany: środa, 28.12.2011 14:06
CZY MOGĘ PRZEWOZIĆ TRZYLATKA NA PODDUPKU NA TYLNIM SIEDZENIU WZROST 100CM WAGA 16 KG CHCIAŁA BYM PRAWDZIWEJ ODPOWIEDZI PONIEWAŻ RÓŻNIE PISZĄ I DLATEGO CHCIAŁA BYM PRAWDZIWEJ ODPOWIEDZI.
wojtek
Gość
Wysłany: sobota, 07.01.2012 13:50
a ja wole coca cole
beata
Gość
Wysłany: poniedziałek, 30.01.2012 21:52
a co z dziećmi 11-letnimi mającymi 156cm wzrostu? - to nie są mutanty rocznikowe ale ogólna norma rocznikowa
krokodylo

Ilość postów: 7

Wysłany: sobota, 25.02.2012 14:05
podwyższenie jest po to żeby pas auta był lepiej umiejscowiony na małym ciele dziecka. Dlatego dla maluchów potrzebny jest fotelik który ma swoje pasy i w razie wypadku ciało oprze się na większej powierzchni pasów, dziecko do 16 roku życia nie ma całkiem wykształconych i mocnych kości dlatego dla całkiem małych potrzebny jest fotelik, a nie podwyższenie.
Dlatego małe dzieci uczy się gimnastyki bo mają "miękkie" kości, a sporty ekstremalne zaczyna się uprawiać dopiero jak nastolatki.
Idź do strony: 1 | 2     Następna »

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.