Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Okresowe wyważanie kół jest zazwyczaj wykonywane tylko przy okazji sezonowej wymiany opon. Tymczasem zapobiega ono zniszczeniu zawieszenia i zmniejszeniu komfortu jazdy.

25.09.2006    autor: Grzegorz Burda    więcej Czytaj więcej

Autor Wiadomość
kratylos

Ilość postów: 0

Wysłany: poniedziałek, 25.09.2006 16:43
polak srednio przejedzie rocznie 15 tys kilometow jesli tylko jesenia i wiosna przelazy gumy z wywazeniem to problem praktycznie nie istnieje...

Ilość postów: 92
Moje auto:
MITSUBISHI Montero 4x4 92/&Kawa Vulcan750
Wysłany: wtorek, 26.09.2006 04:23
Prostym i latwozauwazalnym objawem niewywazenie kol jest ( przednich) dragnie kierownicy poczynajac od okolo 70km/h wzwyz!
Niewywazone kola iniemozliwiaja dobre trzymanie sie drogi!Nieprawda jest ,ze wystarczy co okolo 5 tysmil wywaazac kola! Zalezy po czym i jak sie jezdzi! Gwaltowne hamowania poslizgi kol przy ruszaniu zuzywaja nierownomiernie bieznik a wtedy juz zadne wywazanie nie pomoze!Ale wywazanie kol jest rutyna,ktore nalezy dokonywac zawsze rownolegle z ustawianiem geometrii kol,Zarowno przednich jak i tylnich!
Rowniez czestotliwosc tych czynnosci zalezy od jakosci i rodzaju opo
Mars
Gość
Wysłany: środa, 18.01.2012 17:35
"masa ta, wskutek siły odśrodkowej, wzrasta nawet do kilku kilogramów"
Masa pozostaje stała. Żadna siła nie powoduje jej zmiany. To siła bezwładności (mierzona w niutonach N, a nie kilogramach) wzrasta wraz z prędkością obrotową koła i jeśli nie jest zrównoważona powoduje drgania.
janusz
Gość
Wysłany: czwartek, 09.02.2012 17:20
nie zauważyłem różnicy, może po dłuższym czasie docenie...
do janusz
Gość
Wysłany: czwartek, 16.02.2012 16:26
może źle zrobione Panie Januszu??
henio
Gość
Wysłany: piątek, 30.03.2012 12:58
dokładnie, jest jak napisł Mars. To nie masa wzrasta a siła, spowodowana nierównomiernym rozkładem masy na kole z felgą przy ruchu obrotowym, co oczywiście ujawnia się w postaci ruchu mimośrodowego koła w trakcie jazdy..

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.