| Autor |
Wiadomość |
|
|
kratylos
Ilość postów: 0
|
Wysłany: poniedziałek, 25.09.2006 16:43 |

|
|
polak srednio przejedzie rocznie 15 tys kilometow jesli tylko jesenia i wiosna przelazy gumy z wywazeniem to problem praktycznie nie istnieje...
|
Ilość postów: 92
Moje auto: MITSUBISHI Montero 4x4 92/&Kawa Vulcan750
|
Wysłany: wtorek, 26.09.2006 04:23 |

|
|
Prostym i latwozauwazalnym objawem niewywazenie kol jest ( przednich) dragnie kierownicy poczynajac od okolo 70km/h wzwyz!
Niewywazone kola iniemozliwiaja dobre trzymanie sie drogi!Nieprawda jest ,ze wystarczy co okolo 5 tysmil wywaazac kola! Zalezy po czym i jak sie jezdzi! Gwaltowne hamowania poslizgi kol przy ruszaniu zuzywaja nierownomiernie bieznik a wtedy juz zadne wywazanie nie pomoze!Ale wywazanie kol jest rutyna,ktore nalezy dokonywac zawsze rownolegle z ustawianiem geometrii kol,Zarowno przednich jak i tylnich!
Rowniez czestotliwosc tych czynnosci zalezy od jakosci i rodzaju opo
|
Mars
Gość
|
Wysłany: środa, 18.01.2012 17:35 |

|
|
"masa ta, wskutek siły odśrodkowej, wzrasta nawet do kilku kilogramów"
Masa pozostaje stała. Żadna siła nie powoduje jej zmiany. To siła bezwładności (mierzona w niutonach N, a nie kilogramach) wzrasta wraz z prędkością obrotową koła i jeśli nie jest zrównoważona powoduje drgania.
|
janusz
Gość
|
Wysłany: czwartek, 09.02.2012 17:20 |

|
|
nie zauważyłem różnicy, może po dłuższym czasie docenie...
|
do janusz
Gość
|
Wysłany: czwartek, 16.02.2012 16:26 |

|
|
może źle zrobione Panie Januszu??
|
henio
Gość
|
Wysłany: piątek, 30.03.2012 12:58 |

|
|
dokładnie, jest jak napisł Mars. To nie masa wzrasta a siła, spowodowana nierównomiernym rozkładem masy na kole z felgą przy ruchu obrotowym, co oczywiście ujawnia się w postaci ruchu mimośrodowego koła w trakcie jazdy..
|