| Autor |
Wiadomość |
|
|
 Ilość postów: 1
Moje auto: RENAULT 19 dT
|
Wysłany: poniedziałek, 04.07.2005 11:08 |

|
|
Mandat karny nałozony za pośrednictwem fotoradaru jest w moim przekonoaniu kara za BEZCZELNOŚĆ!!! Najpierw znak ograniczającvy prędkośc, potem informaja o kontroli fotoradarowej...potem błysk i grzywna. Czy nie jest to kara za bezczelnośc? Każdy ko mija taka serię znaków powinien być zorientowany co go czeka. Prawda?!?
--- Kierowca, Z życzeniami szerokiej drogi!
|
jaro
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 04.07.2005 15:35 |

|
|
I tak ilość fotoradarów w Polsce jest śmieszna z tym co się dzieje na zachodzie, tak więc nie narzekajmy. Trzeba wolniej jeździć i to wszystko. Fotoradary i tak są ustawiane na co najmniej 20 km/h więcej niż norma bo inaczej by nie nadążały pstrykać. A jazda 20 km/h więcej na zabudowanym to juz przesada i powinien być mandat.
|
saintos
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 04.07.2005 16:34 |

|
|
hej kierowca, jesli jest sytuacja taka jak napisales to ok, ale co gdy nie ma zadnej informacj nt foto czy dowlnego innego radaru???
odnosnie takiego przenosnego radaru to co z pomiarem kata pomiaru? przeciez skoro zmienia sie wysokosc montazu takiego urzadzenia to zmieniaja sie parametry, skad mam wiedziec ze pomiar byl wykonany poprawnie? na swiadectwie homologacji nie jest napisane z jakiej odleglosci jest wykonany pomiar, kat pomiaru i odleglosc sie zmieniaja ze zmiana polozenia....
|
qdlaty
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 04.07.2005 17:21 |

|
|
W Niemczech fotoradar zrobił mi fotkę za przekroczenie prędkości o 8 km/h, więc nie ma żadnego 20 km/h więcej, niż norma przewiduje. Musiałem zapłacić 15 €. W Polsce też mi jeden zrobił i nie było żadnego ostrzeżenia "uwaga fotoradar". Trzeba jeździć zgodnie z przepisami, albo płacić - nic się na to nie poradzi.
|
kierowiec
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 04.07.2005 21:08 |

|
|
mnie pstryknelo fotke z nieoznakowanego auta na poboczu za zakrętem zoriętowalem sie dopiero jak mijalem to granatowe mondeo bo mieli komputer za szybą.
|
mat
Gość
|
Wysłany: wtorek, 05.07.2005 07:29 |

|
|
Z tego co ja czytałem w prasie, to ważne są dwa dokumenty:
świadectwo homologacji radaru- czyli że go wolno stosować i gdzie go wolno stosować, może być wystawione na konkretne miejsce lub dla radaru mobilnego
świadectwo kalibracji - czyli że 60 km/h dla radaru to jest rzeczywiście 60 km/h bo radar to przecież bezrozumne pudełko, wobec czego można go ustawić dowolnie.
Poza tym bardzo często policja z fotoradami zachowuje się bezczelnie, auto z całą tą aparaturą stoi sobie na zakazie, albo wyraźnie popełnia wykroczenie drogowe. Czyli tym samym policjanci jawnie zachęcają innych użytkownikw ruchu do łamania prawa, a potem się dziwią że ludzie go nie przestrzegają. Z tego co obserwuję to budżet miałby całkiem spore dochody gdyby fotoradary fotografowały tylko zachowanie policjantów.
Poza tym fotoradary sprawiają że policja partycypuje w przestępstwach drogowych, np. pijany kierowca zostaje sfotografowany na radarze za przekroczenie prędkości, w polskich realiach ten pijak ma kilka miesięcy na spokojnie wjechanie w 25 osobową grupę przedszkolaków i staranowanie ich, bowiem tyle czasu zajmuje policjantom oprawienie zdjęcia. Natomiast gdyby policjanci występowali w postaci ludzkiej istniałaby duża szansa na wyeliminowanie zagrożenia i uratowanie tych 25 przedszkolaków. Dziwi mnie to zachowanie bo przecież policjanci też mają dzieci... Nie kochają ich czy jak?
|
 Ilość postów: 1
Moje auto: RENAULT 19 dT
|
Wysłany: wtorek, 05.07.2005 08:23 |

|
|
do saintos: pisałem wyłacznie o fotoradarach statycznych, jesli takowy jest przenoszony to każdorazowo należałoby zbadac poprawnośc pomiaru, w razie watpliwości pozostaje oczywiście prawo odmowy przyjęcia mandatu i zdanie się na wyrok Sądu Grodzkiego
--- Kierowca, Z życzeniami szerokiej drogi!
|
Kierowca
Gość
|
Wysłany: czwartek, 12.01.2012 09:52 |

|
|
Trzeba wiedziec drodzy Państwo że Fotoradar na trójnogu inacze na statywie fotografuje tak samo jak w skrzynce tylko mogą być przekłamania.Pomiar prędkości zależy od kątu ustawienia obiektywu względe pojazdów. Inaczej Maszt jest ustawiony zgodnie z instrukcja i jest legalizowany natomiast na statywie różn ie to bywa. Unas w Polsce wszystko mozna.
|