Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Przed wypożyczeniem, a tym bardziej zakupem przyczepy warto sprawdzić, czy będziemy mogli ją holować swoim autem.

04.07.2005    autor: Maciej Krzywoszyński    więcej Czytaj więcej

Autor Wiadomość
Jaro
Gość
Wysłany: poniedziałek, 04.07.2005 15:35
Nic nie napisano o różnicy między jedno- a dwuosiowymi przyczepami. Dwuosiowe można ciągnąć tylko z kategorią E niezależnie od masy całkowitej.
Michał
Gość
Wysłany: środa, 13.07.2005 14:36
Bardzo trafny komentarz Jaro, dobrze byłoby wyjaśnić także tę kwestię. Z jakiego przepisu ustawy Prawo o ruchu drogowym wynika iż kierowca posiadający kategorię B nie może ciągnąć 2 osiówki jesli normy masowe są zachowane??? W art. 88 ust 2 pkt 3) - dotyczy kategorii B, nie ma otym mowy!!
jan
Gość
Wysłany: sobota, 05.11.2005 18:46
W kodeksie ruchu drogowego nie ma mowy o przyczepach 1 i 2 osiowych. Przyczepka lekka do 750 kg. również produkowana
jest jako dwuosiowa.Często ciągne za osobówką przyczepe dwuosiową o DMC 1200 kg. a posiadam tylko prawko kat.B, nie raz byłem kontrolowany i musze stwierdzić że nasi policjanci nie znają Kodeksu Ruchu Drogoweg. Kilka razy dopiero po wyciągnięciu kodeksu z schowka i pokazaniu panu policjantowi art,. 88 choć z uporem twierdzili że w ostateczności mogę tą przyczepe ciągnąć.
karol
Gość
Wysłany: wtorek, 11.04.2006 18:10
czy majac kat.b moge cholowac przyczepke jachtem(ok.1500kg)mam omege kombi b.ok1600kg
tom3700

Ilość postów: 0

Wysłany: wtorek, 20.10.2009 11:52
Przyczepa jest traktowana jako dwuosiowa jeżeli odległość między osiami przekracza 1m, nie pamiętam dokładnie nr art. ale na pewno to było w kodeksie
Fred
Gość
Wysłany: poniedziałek, 02.01.2012 14:08
Nie ma znaczenia czy przyczepa jest jedno czy dwuosiowa. Jeżeli skład - holownik + przyczepa nie przekracza 3.5 tony masy dopuszczalnej i przyczepa nie przekracza swoją masą masy holownika to nie ma problemu. Wystarczy prawo jazdy kat B.
krasnopiura
Gość
Wysłany: niedziela, 22.01.2012 09:18
Pan Maciej bardzo ładnie wyjasnił wszystko co powinnismy wiedziec odnosnie holowania przyczepy.Reszta to zależy od kultury jazdyi doswiadczenia kierowcy.Zrobic przegląd pojazdów i w ,,Szczęsliwą drogę".

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.