Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Rowerzyści przyłapani na jeździe w stanie nietrzeźwości, mogą spodziewać się odebrania wszystkich uprawnień do prowadzenia pojazdów, w tym motocykli, samochodów osobowych i ciężarowych.

31.08.2007    autor: (mp)    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2     Następna »
Autor Wiadomość
tomek1

Ilość postów: 0

Wysłany: piątek, 31.08.2007 10:24
Jestem jak najbardziej za, ale skoro rowerzysta nie musi mieć prawa jazdy to dlaczego te osoby co je mają to mają je stracić?

Ps. Wg mnie to bzdura, że rowerzysta nie musi mieć prawa jazdy, kursy na kartę rowerową nie uczą zasad zachowania na drodze i kodeksu drogowego co skutkuje tym, że dzieciaki bez opieki startują na drogi publiczne i nie raz przed maską śmignął mi w mieście jakiś gówniarz i aż ciepło mi się zrobiło jakby np. w tym czasie spadł z roweru prosto pod koła!
Roger

Ilość postów: 22

Wysłany: piątek, 31.08.2007 19:45
no to może wystarczy oblać połowę dzieciaków, żeby na następny termin się nauczyły porządniej :P
tomek1

Wysłany: piątek, 31.08.2007 23:06
Do Roger: Czemu nie?

Skoro ktoś daje uprawnienia niech je także odbiera nawet dzieciakom.

A czyja wina będzie jak taki dzieciak na rowerze wpadnie na środku ulicy pod koła samochodu?
Andrew

Wysłany: piątek, 31.08.2007 23:15
To prawda karty rowerowe i motorowerowe to tak naprawdę tylko formalność. Ale jednak coś te lekcje przed egzaminem wpajają zasad. Nic wielkiego ale zawsze. Z kolei jest też prawo w Polsce że po ukończeniu 18 lat można na dowód osobisty prowadzić rower, motorower i skuter. A przecież do otrzymania dowodu osobistego żadnego egzaminu ze znajomości zasad ruchu drogowego się nie zdaję. Niestety mało rozwinięta kultura rowerowa prowokuje sytuacje, że rower nie jest uznawany za członka ruchu w ogólnym pojęciu narodu.
Maryan

Wysłany: sobota, 01.09.2007 18:55
A ja myślałem,że od czasu wprowadzenia obowiązku jazdy na światłach non stop nie ma już w Polsce problemów na drogach.....a miało być tak malinowo.
Są jeszcze jakieś głupie nowe pomysły czy to już koniec repertuaru?
luvinius

Wysłany: sobota, 01.09.2007 18:56
Mój znajomy już przed rokiem stracił prawko odpychając się na rowerze nogami po chodniku. Oczywiście miał promile. Może i miałbym wątpliwości czy za odpychanie a nie jazdę można zabrać prawko gdyby ów znajomy często nie prowadził również auta pod wpływem. Także należało się:)
stachserwis

Ilość postów: 1

Wysłany: niedziela, 02.09.2007 12:00
a pijany woźnica straci prawo do pilotażu samolotów rejsowych z wyłączeniem myśliwców
tomek1

Wysłany: niedziela, 02.09.2007 12:22
Do stachserwis: Tak, bo to że został złapany na prowadzeniu jakiegoś pojazdu automatycznie zostanie pozbawiony tego samego w innych pojazdach.
Trudno to zrozumieć?
dyfer3750

Ilość postów: 33

Wysłany: niedziela, 02.09.2007 17:29
pieszym też przydałby się dobry kurs i solidny egzamin; piesi cześciej niż rowerzysci np. wskakują na jezdnię w niedozwolonym miejscu; kierowca musi mieć oczy nawet na du.ie;kto nie zda lub spaceruje po piwku - zakaz chodzenia po ulicach, szlakach rowerowych i chodnikach dla pieszych; a w ogóle to na wielu paragraf się znajdzie, pozamykać z połowę narodu to bedzie luźniej na drogach i wypadków nie będzie.
tomek1

Wysłany: niedziela, 02.09.2007 20:25
Do dyfer3750: Dokładnie, nawet trzeźwi złośliwie wchodzą bez rozglądania i potem ryja drą na kierowcę. Mam przykład z balkonu z mojego mieszkania, wystarczy kamera internetowa i na www można codziennie puszczać!

Tak się składa, że kodeks drogowy obowiązuje także pieszych a im się wydaje że nie to chodzą jak święte krowy!

Ja jako kierowca wiem jak się zachować jako pieszy i staram się rozglądać wiele razy zanim wejdę nawet na przejście dla pieszych i nie pamiętam kiedy ktoś na mnie trąbił już od wielu lat!
jojo

Wysłany: czwartek, 06.09.2007 18:48
Sama straciłam prawo jazdy za prowadzenie roweru po spożyciu,na rok. Ale najciekawsze było to,czego dowiedziałam się potem-również dosłownie prowadząc rower, i to po chodniku, byłabym winna tego samego z identycznym skutkiem,jako ze prowadzenie to kiedy koła dotykają nawierzchni drogi publicznej! Nie trzeba nawet siedzieć na rowerze!Kto jest bardziej niebezpieczny? Pijany trzymający sie roweru idąc po chodniku? Czy może niosący go na ramieniu w pobliżu jezdni? Cóż, to są właśnie paradoksy nasze polskie...
astra

Wysłany: piątek, 07.09.2007 08:28
Proponuję pijanym pieszym poruszającym się po drogach publicznych zabierać prawo jazdy , a jak nie mają to buty
tomek1

Wysłany: piątek, 07.09.2007 13:08
Do jojo: Jeśli chodzi o prowadzenie roweru (idąc nawet pod wpływem, nie jadąc) po chodniku nie powinni ukarać a tym bardziej zabrać prawa jazdy.

Ten kto Ci to powiedział musiał być złośliwy (sam trafiłem na glinę - jakieś 7 lat temu - co stwierdził że powinienem dostać większy mandat niż taryfikator a było to skręt w lewo gdzie jest nakaz jazdy tylko prosto a kiedyś można było w lewo - ot taka złośliwość człowieka!)
tomek1

Wysłany: piątek, 07.09.2007 13:12
Wracając do zabierania prawa jazdy tym co mają a tym co nie mają nie zabierania - co jest paranoją - pozwalanie jeździć po ulicy gdzie wymagane są przepisy takie jak na prawo jazdy pojazdami mechanicznymi.
Czyli każdy kto nie ma zielonego pojęcia o przepisach wyjeżdża na ulicę!

To po co uczyć na prawo jazdy przepisów ruchu drogowego, powinni uczyć tylko prowadzić pojazdy o większych gabarytach niż rower!

Sami sobie przeczą!
darry dooman

Ilość postów: 5
Moje auto:
OLDSMOBILE Aurora
Wysłany: czwartek, 27.09.2007 09:58
moze powinno sie to do trybunalu zaskarzyc?
Idź do strony: 1 | 2     Następna »

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.