| Autor |
Wiadomość |
|
|
Harry
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 18.07.2005 14:09 |

|
|
Może mandaty w Niemczech są trochę wyższe ale trzeba być wyjątkowo bezczelnym aby tam mandat zapłacić. Nigdy nie wyszedł mi nagle z krzaków niemiecki polocjant z radarem, ani nie sprawdzał czy mam gaśnicę w bagażniku z terminem ważności (niedawno mi w Polsce sprawdzali). Także nie taki Niemiec straszny.
|
Czoko
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 18.07.2005 15:46 |

|
|
A niech i mandaty będą wysokie, ważne że drogi mają BARDZO DOBRE, bo u nas nawet DOBRYCH nie ma.
|
marti
Gość
|
Wysłany: środa, 20.07.2005 01:09 |

|
|
co ty harry za głupoty wypisujesz
|
bambuła
Gość
|
Wysłany: środa, 03.08.2005 19:59 |

|
|
drogi mamy najgorsze w Europie nawet do rumuńskich nie możemy się przymierzyć bo są lepsze
|
Luter
Gość
|
Wysłany: czwartek, 04.08.2005 14:05 |

|
|
Harry ma rację, w Niemczech nawet fotoradary są kilkukrotnie oznaczone znakami ostrzegawczymi. Bo tam policja dba o bezpieczeństwo, u nas niestety o to aby poczuć i udowodnić przeciętnemu Polakawi kto tu rządzi.
|
osa
Gość
|
Wysłany: sobota, 20.08.2005 15:33 |

|
|
wlasnie moze ktos wie jak to jest z mandatami z fotoradarow w niemczech - czy wysylaja je do Polski albo kasuja na granicy czy nie ma w tej sprawie zadnych umow i ustalen, moze ktos wie takze jak to jest jesli lapiemy taki mandat na autostradzie samochodem na celnych okresowych tablicach - czy gdzies w niemieckim urzedzie moze to byc odnotowane i pozniej wymagane do zaplaty? Czy niemieckie fotki z mandatem wysylaja do polskich wydzialów komunikacji a potem wezwanie na policje??
|
schmschm
Ilość postów: 9
|
Wysłany: wtorek, 18.10.2005 14:11 |

|
|
Jezeli znaja adres sprawcy to naturalnie dostaniesz mandat poczta(razem z drukiem przelewy zeby ulatwic Tobie zycie). Przedawnia sie to po 90 dniach od daty WYSTAWIENIA mandatu!!! Jezeli mandat nie zostanie zaplacony w terminie nastepuje procedura sadowa. Przy wjezdzie do Niemiec zostaniesz poproszony o zaplacenie lub odsiadke, bo wyroki sadowe (Bußgeld)sa przeliczane natychmiast na dni odsiadki.
Viel Spaß.
--- janek
|
Łukasz
Gość
|
Wysłany: wtorek, 31.01.2006 16:45 |

|
|
A można nie zapłacićmandatu wystawionego np na słowacji? Radzą sobie ze ściągnięciem tego?
|
justa
Gość
|
Wysłany: czwartek, 15.06.2006 07:47 |

|
|
a co zrobic jesli zabrali prawko za granica?czy w polsce tez zabiora ponownie?
chodzi o jazde [o pijanemu
|
emilia
Gość
|
Wysłany: niedziela, 16.07.2006 14:11 |

|
|
Wczoraj jechalam do Berlina. Na trasie, gdzie dopuszczalna predkosc jest 100km/h jechalam 190km/h zlapala mnie policja. Powiedzieli ze za to wykroczenie mam zaplacic 400 euro. Nie mialam tyle. Powiedzieli ze jesli nie mam pieniedzy wysla mi mandat do domu ale bedzie on jeszcze wiekszy powyzej 500 euro. Dzis sprawdzilam w internecie jakie stawki sa za przekroczenie predkosci i okazalo sie ze max 125 euro. Boje sie ze przysla mi do domu mandat do zaplaty grubo przekraczajacy 500 euro.
|
 Ilość postów: 1
Moje auto: VOLKSWAGEN Golf III 1,9 TDI Variant
|
Wysłany: piątek, 21.07.2006 10:45 |

|
|
Jezeli znaja adres sprawcy to naturalnie dostaniesz mandat poczta(razem z drukiem przelewy zeby ulatwic Tobie zycie). Przedawnia sie to po 90 dniach od daty WYSTAWIENIA mandatu!!! Jezeli mandat nie zostanie zaplacony w terminie nastepuje procedura sadowa. Przy wjezdzie do Niemiec zostaniesz poproszony o zaplacenie lub odsiadke, bo wyroki sadowe (Bußgeld)sa przeliczane natychmiast na dni odsiadki.
Viel Spaß.
Widze ze jestes dobrze poinformowany, te 90 dni to pewne? bo w najblizszym polroczu nie wybieram sie do Niemiec a przy ostatniej wizycie pstrykneli mi fotke na autostradzie i zastanawiam sie czy i w jaki sposob mnie skasuja. Jechalem ok 150 km/h i chyba bylo jakies ogranieczenie, ktorego nie zauwazylem.
|
Zbyszek
Gość
|
Wysłany: środa, 06.09.2006 20:11 |

|
|
ja również podobnie zostałem zatrzymany w lutym i prócz mandatu zapłaconego w Niemczech otrzymałem jeszcze pocztą wyrok zatrzymania prawa jazdy i zakazu prowadzenia pojazdów przez miesiąc po Niemczech.
|
goska
Gość
|
Wysłany: piątek, 03.02.2012 15:26 |

|
|
ile wynosi mandat za wezwanie strazy pozarnej do domu jak zadzwoni sasiad a pozaru nie ma a lokatorzy sa podwplywem alkocholu
|