| Autor |
Wiadomość |
|
|
Michał
Gość
|
Wysłany: piątek, 18.11.2005 22:40 |

|
|
Krzysiu masz Mondeo tak to moze zemną sie poscigasz mam 316e36 małe bmw tak ale mam pod maską 235koników po małym tiuningu czip i inne bajery ale wszystko orginalne bmw ile masz do 100? ja mam poniżej 6sek zycze ci powodzenia A gośc z bmw i tak dał by ci pewnie w dupsko ......gdyby chciał
|
Filos51
Gość
|
Wysłany: czwartek, 24.11.2005 18:04 |

|
|
BMW e36 318i ma 113-115KM
BMW e36 320i ma 150KM
Więc skąd to e36 320i 110KM, może jak pali tylko na cztery cylindry ???? :)
A tak poważnie to niektóre osoby powinny zająć się poprawą stanu swojej wiedzy motoryzacyjnej a nie wypisywaniem głupot.
Co do ekonomicznej i nieszkodzącej silnikowi jazdy:
1.Płynna jazda
2.Hamowanie silnikiem
3.Można chyba przyjąć dla większości silników bezynowych
obroty robocze(na jakich powinno się jeździć) średnio w zakresie 2000-4000 obr/min
4.jest wiele innych czynników które mają wływ na spalanie..
Pozdrawiam.
|
DJ Exspert
Gość
|
Wysłany: czwartek, 30.03.2006 00:19 |

|
|
Do Krzyśka zapewne masz lepsze przyspieszenie od fabii tdi ale dlatego ze:wazysz jakies 200 kilo mniej to po pierwsze a po drugie masz tylko lepsze przyspieszenie od 0 do 100 a spruboj z nią wystartowac na trasie w tedy zobaczysz co daje moment obrotowy bo mimo tego ze on jest sporo ciezszy i 20 koni słabszy to nie dasz mu rady sam mam mondeo tdci 130 KM i mam moment obrotowy 330 Nm przy 1800 obrotach i dostaje ze mną na trasie np.mondeo 2,5 mające 170 KM a wczoraj szalał do mnie gosc bmw 320i i najpierw wyprzedzil mnie bo jechal jak wariat pchal sie spychal innych na bok i to mnie wkurzyło nacisnąłem na gaz usiadłem mu na dupie i podczas jednego z wyprzedzań zredukowałem na 5 on juz wyprzedził i aja jeszcze pociagnałem i wyprzedziłem jeszcze jego widziałem jak ciezko się zdziwił posłałem mu kilka tekstów w stylu gdzie sie pchasz durniu czym pajacujesz oczywiscie tego nie słyszał i nie widzial bo ja byłem juz z przodu taka wlasnie jest przewaga momentu obrotowego on w tej swojej bmc-e mial jakies 150 KM ale moment obrotowy jak na 2 litrową benzyne pewnie nie wiekszy jak 190 NM do moich 330 to marnie no i było to widac jak go wyprzedzałem choc ja mam (tylko 130KM) pozdrawiam
.... tylko kiedy on w BMW zredukowalby na 3ke jadac np 110kmh i depnol do 6tys na obrotomierzu no to obawiam sie ze podziwialbys jego srodkowy palec miedzy siedzeniami.
|
burus
Gość
|
Wysłany: wtorek, 04.04.2006 05:46 |

|
|
Czyżby tu byłą sugestia, zę lepsze są diesle???????- oczywiscie,ze Diesle sa najlepsze z kilku powodow:
a- sa znacznie trwalsze
b-sa znacznie oszczedniejsze
c-nie posiadaja niepotrzebnej elektriniki,komputera i wielu instalacji elektr. ( mniej elementow do wymiany - service
d-maja zwykle 2x lun wyzszy moment obrotowy wiec przy mniejszej mocy pokonuja wzniesienie bez spadku obrotow
e- moga znacznie wiekszy ciezar holowac
ich glowna wada,jest brak elestycznosci- stad wieksza ilosc biegow i tylko drogie maja AT (to sa silniki twarde)
Natomiast przyspiesza silnik benzynowy znacznie lepiej gdyz jego max moment obr ma bardziej plaska krzywa a nie ostro idaca w gore w krotkim zakresie obr- jak u Diesla!
By bylo jasnym: pzrecietny nowoczesny silnik TDi z common rail wtryskiem ( bezposrednim do kazdego cylindra pomyslu Mitsubishi- zastosowanie GDI do diesla) ma np peak max momentu okolo 3000 Obr /min ale juz przy 4500 gwaltownie spada o 2/3.
Porownywalny silnik benzynowy np hondy Max moment ma przy 4500Obr/min ale zwieksza sie sie on od 2500 i osiaga max moc z niewielka strata momentu okolo 6500.czyli ma duzowiekszy zakres obrotow w ktorym Moment jest zblizony do maxymalnego okolo 4000 gdy porownywalny diesel najwyzej 2000 ob/min!
Najlepiej to widac w silikach wyczynowych sam a jeszzce lepiej motocyklowych. gdzie max moment obr jest zblizony z obrotami max mocy!
bur
-----------------------------------------------------------
|
Mihaoo
Gość
|
Wysłany: niedziela, 28.05.2006 15:41 |

|
|
Mondeo 2.0 TDCi 130KM/3800 rpm ~320Nm/1800rpm słabiutko przyśpiesza powyżej 190 km/h(6 bieg, ok 3100 rpm - ma wtedy grubo ponad 200 Nm momentu), za to Mondeo 2.0 16V o mocy 145KM ma lepszy ciąg przy 190km/h, mimo, że nie osiąga na 5 biegu nawet 180 Nm przy tej prędkości. Kolejna sprawa to fakt, że niesłusznie porównuje się silnik wolnossący do turbodoładowanego. Diesel jest oszczędniejszy - to fakt, ale jak już to porównajmy diesla bez turbo do benzyny bez turbo, albo turbodiesla do turbo benzyny :-)wtedy walka jest wyrównana i sprawiedliwa :-)
|
pasterz
Gość
|
Wysłany: środa, 26.07.2006 19:31 |

|
|
wy barany nie piszcie tak długich komentarzy bo nie chce mi sie tego czytać rozumiecie?
|
technikajazdy info
Ilość postów: 0
|
Wysłany: wtorek, 27.11.2007 12:25 |

|
|
przeczytalem artykul dwa razy i nie wiem o co autorowi chodzilo. jakies zbitki mysli. Prosilbym autora, zeby nastepnym razem sformulowal na poczatku tekstu mysl przewodnia i tego sie trzymal.
|
Jakub
Gość
|
Wysłany: sobota, 21.01.2012 00:36 |

|
|
Oglądałem kiedyś taki program, zwał on się chyba Top Gear, angielski program. Chłopaki robili doświadczenie, dwa samochody: Mitsubishi Lancer Evo silnik turbodoładowany benzynowy o poj. 2,0 l i mocy 400 KM oraz Fiat Stilo silnik turbodoładowany wysokoprężny (diesel) o poj. 1,9 l i mocy około 100 KM. Doświadczenie polegało na tym że te dwa samochody które opisałem powyżej jechały obok siebie z prędkością 50 km/h na 4 biegu i każdy z nich miał w pewnym momencie na komendę przyśpieszyć na maksa. Pojedynek wygrał Fiat Stilo a Lancer rozpędzał się jak obciążony na maksa ciągnik siodłowy z naczepą. Do kolegi "Mihaoo" - pojedynek uczciwy tak jak Ty to napisałeś, obydwa samochody podobnie ważą, obydwa mają 4-cylindrowe turbodoładowane silniki o podobnej pojemności silnika. W tym doświadczeniu chodziło o to aby pokazać jaką silnik turbodoładowany benzynowy ma tzw. "turbodziurę"
|
Jakub
Gość
|
Wysłany: sobota, 21.01.2012 00:43 |

|
|
|
|
JHM
Gość
|
Wysłany: piątek, 17.02.2012 14:30 |

|
|
Panie Robercie pan w swoim turbo-śmieciu trzy razy zmieni bieg a ja będę ciągnął na vtecu do 7800rpm.i łykam twojego fordziszona na trójce a ty szóstki już szukasz hahaha
|