Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
W standardowym wyposażeniu nowych samochodów coraz częściej znajduje się obrotomierz. Wielu kierowców jednak rzadko korzysta z jego wskazań.

14.07.2005    autor: Aureliusz Mikos    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2     Następna »
Autor Wiadomość
Krzysiek
Gość
Wysłany: poniedziałek, 18.07.2005 22:54
Czyżby tu byłą sugestia, zę lepsze są diesle???????
Wcale moment oborotowy nie decyduje o przyśpeiszeniu, choćby porównianie Hondy Civic Type R i Fabi RS która ma gróbo ponad 130Nm wiecej, również moment oborotowy nie jest aż taki ważny przy elestyczności, ja mjąc w smaochodzie 125KM i 157Nm/4500obr mam lepsze przyśpieszenie i elestyczność niż silnik 1,9TDI 105KM 250NM/1900obr
ekspert
Gość
Wysłany: czwartek, 21.07.2005 11:45
Bo przede wszystkim baranie ma znaczenie KRZYWA MOMENTU OBROTOWEGO, a nie tylko jego maksymalna wartość!!!
baran
Gość
Wysłany: sobota, 23.07.2005 02:28
expert sie znalazl...hehe...
robert
Gość
Wysłany: czwartek, 28.07.2005 08:33
Do Krzyśka zapewne masz lepsze przyspieszenie od fabii tdi ale dlatego ze:wazysz jakies 200 kilo mniej to po pierwsze a po drugie masz tylko lepsze przyspieszenie od 0 do 100 a spruboj z nią wystartowac na trasie w tedy zobaczysz co daje moment obrotowy bo mimo tego ze on jest sporo ciezszy i 20 koni słabszy to nie dasz mu rady sam mam mondeo tdci 130 KM i mam moment obrotowy 330 Nm przy 1800 obrotach i dostaje ze mną na trasie np.mondeo 2,5 mające 170 KM a wczoraj szalał do mnie gosc bmw 320i i najpierw wyprzedzil mnie bo jechal jak wariat pchal sie spychal innych na bok i to mnie wkurzyło nacisnąłem na gaz usiadłem mu na dupie i podczas jednego z wyprzedzań zredukowałem na 5 on juz wyprzedził i aja jeszcze pociagnałem i wyprzedziłem jeszcze jego widziałem jak ciezko się zdziwił posłałem mu kilka tekstów w stylu gdzie sie pchasz durniu czym pajacujesz oczywiscie tego nie słyszał i nie widzial bo ja byłem juz z przodu taka wlasnie jest przewaga momentu obrotowego on w tej swojej bmc-e mial jakies 150 KM ale moment obrotowy jak na 2 litrową benzyne pewnie nie wiekszy jak 190 NM do moich 330 to marnie no i było to widac jak go wyprzedzałem choc ja mam (tylko 130KM) pozdrawiam
gox
Gość
Wysłany: czwartek, 28.07.2005 09:01
oj Krzysiu Krzysiu popisz sobie jescze bzdury jakies
on
Gość
Wysłany: czwartek, 28.07.2005 19:04
Parametry i osiagi aut to tylko jakies 40%sukcesu reszta to umiejetnosci i doswiadczenie.zanam ludzi ktorzy jezdza poczciwymi maluchami a pogania "kota" nie jednemu wiekszemu samochodzikowi.pozdrawiam
oses
Gość
Wysłany: piątek, 29.07.2005 00:21
moment obrotowy jest ważny do elastyczności i siły silnika. Ale jak dasz na maksa w pedał to nie ma bata samochód o większej liczbie koni zawsze wygra... a już na pewno do większej prędkości się rozpędzi. Drogi Robercie zauważ tylko, że pan z Bmw pewnie nie zredukował biegu, jakby dociągnął do 6000-7000 obr. łyknął by mondeo bez problemu...
wiktor
Gość
Wysłany: piątek, 29.07.2005 18:37
oses masz rację, co z tego, ze ktoś ma duży monment obrotowy, skoro jak chce sie przyśpieszyć, to i tak się redukuje bieg, bo weźmy na ten przykłąd diesla który ma powiedzmy dobrą elastyczność na poziomie 10 sekund (np Golf 2,0TDI) w zaresie 80-120km/h a benzyna powiedzmy 16s (Honda Civic 1,6), ale jak koleś w Hondzie zredukuje na na 2kę a potem zmieni na 3kę to zamnie mu to z jakieś góra 7 sekund.

A to ze kogoś wyprzedzasz to jeszcze nei znaczy ze ejsteś szybszy do roberta ten tekst:
ostatnio jade sobie tak ekomemicnzie ze 120km/h a tu patrzę ograniczenie do 70km/h no to zwalniam a jakiś debil mi miga światłami, pomyśl, zę są ludzie którzy myślą nie tlyko o prędkości i wyprzedzaniu innych ale takze o bezpieczeństwie i ...... policji, koleś co mi migną nie pmyślał i mędy (policja) go chyciły

Ilość postów: 22
Moje auto:
OPEL Astra F kombi (X16SZR)
Wysłany: środa, 03.08.2005 10:57
Oj panowie panowie.... jeździcie po drogach zapewne parę ładnych latek wnioskując po waszych wypowiedziach a młody streetracer może popatrzeć na Wasze wypowiedzi z uśmiechem bo w tym zakresie ma większa wiedzę ;)
Przede wszystkim do roberta i osesa - 320i nie łyknęłoby w żadnym przypadku tego mondeo :) 320i E36 miały 190Nm i 110KM a E46 125 KM i 190Nm...jedynie jeden model E46 coupe produkowanych w latach 2000-2001 miał 210 Nm.... co i tak jest wartością mniejszą od Mondeasa i żadne tam 150KM jak mówił robert :))
A odnośnie momentu i mocy to dla prostego uogólnienia - przyspieszamy momentem, vmax osiągamy mocą. Spytajcie kogo chcecie, jakiegokolwiek zawodnika, który profesjonalnie ściga się na ćwiartkę i powie Wam to samo...bo tak jest :) I dlatego takieg porównania jak Wiktora (golfa do civica-i do tego jeszcze nie podałeś o jaki silnik Ci dokladnie chodzi bo 1.6 może miec moce w hondzie od 100KM do 160KM ;))) są bez sensu bez znajomości dokładnych mocy, przebiegu krzywej momentu i mocy oraz przełożeń....
Pozdrawiam

---
Nie ważne przy czym stoisz tylko jak tym jeźdisz.
arooo
Gość
Wysłany: środa, 03.08.2005 22:11
jestem posiadaczem corolli z 2000 roku 1,4 vvti Moc 97 KM/6000 obr a moment 130 / 4800 czy to oznacza , że abym chronił swój silnik mam jeździć w zakresie 4800 - 6000 obrotów ????????????? Jeśli to prawda to jest to straszne !!!!!!!!!!!!!!!
Bartek
Gość
Wysłany: poniedziałek, 19.09.2005 00:25
Oczywiscie, ze tak, przyspieszenie jest wprost proporcjonalne do wielkosci momentu obrotowego na danych obrotach. Natomiast maxymalna moc mowi tylko o tym jaka maksymalna predkosc mozna osiagnac i ja utrzymac. Disel w pierwszej fazie startu wyrwie szybciej niz benzynowy, wiec tak od 0 do jakis 40 km/h (uogulniajac dla podobnych wielkosci silnikow) zerwie sie blyskawicznie, natomiast zeby dojsc od 0 do 100, potrzeba wiekszej elastycznosci silnika, a silnik benzynowy bedzie krecil sie zwawo przez wiekszy zakres obrotow niz Diesel - dluzej mozna pociagnac na nizszym biegu, bo jak wiadomo w kazdym silniku szybsze zwiekszenie biegu, to szybsze przejscie do innego przelozenia, w ktorym juz tak szybko nie pociagniemy jak przy nizszym...
arooo:
jesli z silnika o poj. 1.4 wyciaga sie prawie 100 KM to nie dzieje sie to tak tylko dlatego, ze Japonczycy wymyslili cos genialnie malego i mocnego = ] (Nie oszukujmy sie moc to ciagle sprawa ogromnie komercyjna...) tylko kosztem pewnych innych mdyfikacji.. w tym przypadku przeniesieniem maksimum momentu na jak najwyzszy zakres obrotow... niestety nie jest to ani elastyczne, ani nie zapewnia dlugiego spokojnego zycia silnikowi= [ Jest to po prostu silnik o zacieciu ala sportowym no i tak nalezaloby go uzywac... jednak najlepiej sprawdz jak moment rozklada sie w nizszych obrotach,
Adam
Gość
Wysłany: sobota, 08.10.2005 23:29
Zgrupsza rzecz ujmując to przy pełnej dynamice samochodu, tj. pełny gaz i wysokie obroty, większe znaczenie ma moc maksymalna, natomiast przy niższych obrotach większe znaczenie ma moment maksymalny. Zresztą w przypadku suchej analizy przyśpieszania samochodu moc maksymalna jest wykorzystywana tylko do określenia prędkości maksymalnej samochodu, natomiast rozpędzanie jest rozpatrywane w oparciu o przebieg momentu obrotowego. Należy jednak pamiętać iż moc i moment są ze sobą ściśle powiązane tz. moc jest wprost proporcjonalna do iloczynu momentu obrotowego i obrotów silnika.
superman
Gość
Wysłany: środa, 26.10.2005 17:52
Chlopaki, zanim skomentujecie artykul eksperta, przeczytajcie go dokladnie. bo pieprzycie potem bez sensu
BMW
Gość
Wysłany: środa, 09.11.2005 22:11
S4jm0n to sie osmieszyles E36 320 mają silniki o mocy 150 koni
beta pałer ;)
Gość
Wysłany: czwartek, 10.11.2005 19:24
Pomyliło mu sie z OPLEM, hyhyhy
Idź do strony: 1 | 2     Następna »

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.