Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Wybrać droższego, ale oszczędnego diesla, czy może znacznie tańszy silnik benzynowy, który jednak zużywa więcej droższego paliwa? To pytanie zadaje sobie wiele osób przymierzających się do zakupu samochodu.

25.02.2008    autor: Grzegorz Burda    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6     « Poprzednia | Następna »
Autor Wiadomość
pawelr

Ilość postów: 0

Wysłany: środa, 05.11.2008 16:43
Ludzie o czym wy w ogóle piszecie. Prawda jest taka - jak ktoś lubi jazdę sportową to preferuje benzynę (forget about economy of driving - jak mówią amerykanie) jeśli ceni jazdę spokojną to wybierze diesla. Nikt mi nie powie, że diesel będzie bradzej zrywny od benzyny a benzyna bardziej ekonomiczna od diesla (przy zachowaniu tych samych parametrów tj. pojemność i obecność turbiny w silniku zarówno w dieslu jak i w benzynie). Jak ktoś lubi diesla jeździ dieslem jak benzynkę to benzyną. Cena nabycia przy nowym ma znaczenie przy używanym różnice się wyrównują. Moja recepta duża benzyna i moc...
pawelr

Wysłany: środa, 05.11.2008 16:49
a wówczas zaczyna się zabawa, dobrze jeszcze jest wyłączyć elektroniczne gadżety i bączki się kręci jak na karuzeli - robił to ktoś kiedyś dieslem - raczej nie. A trwałość - cóż mam benzynę 4,3 litra przebieg 260 000 km i praktycznie żadnejgo uszczerbku na ciśnieniu w cylindrach - silnik jak nówka, przy tym łąncuch rozrządu i trwałość zapewniona. Kto ma diesla zwraca uwagę przede wszytkim na to ile pali na 100-tkę, inne parametry są drugorzędne (trwałość już nie taka jak kiedyś w mercedesie 300D). W benzynie lepiej nie zwracać na to uwagi bo może przyspożyć mocnego bólu głowy....
Wieryg

Ilość postów: 64

Wysłany: piątek, 09.01.2009 18:55
Mimo,iz nigdy nie mialem Diesla swojego a jedynie pokazjonalnie- gdy jade do POkomuny PL albo do komuny UE jezdze Citroenem 2,5l lub Bunzolem 3,0l Dieslami - to bez watpienia Diesel jest NAJLEPSZY :1 ma 2-3krotnie wiekszy moment Obr czyli nie tylko uciag ale i :"depa" dodajac gazu( Skrzynia AT- obowiazkowo)!Dzis sa jeszcze lepsze Diesle ;Hondy,czy subaru-choc dopoki japce nie wykosili wszystkich najlepszy byl Perkins,Eginior=francowaty :Peugota i Citro,nawet fiat=dziadostwo ma dobre Diesle-a najgorsze VWiMerc ale BMW=6cyl bdb!W jezdzie miejskiej minimalne zuzycia gwarantuje on= pytajTAXI!
x50sr

Wysłany: wtorek, 26.10.2010 19:16
mimo tego ze mój przedmowca Wieryg nie jest napewno mechanikiem , moze marnym kierowcą , ale nie mam pojęcia.

mowimy o porównaniu 2 silników :
diesel
audi 2.5 v6 TDI vs stary silnik volvo 2.3T ,nie wysyliony.

oba silniki maja turbine , diesel pali około 2l paliwa mniej przy jezdzie na autostradzie a w miescie cóz , volvo 13 , audi 9 :)

moc audi (150 koni) volvo (242)

volvo oczywiscie jest elastyczniejsze , ciągnie od 2000-6500.
audi ciągnie od 2000-4000 max ale przyspiesza gorzej , moze porownanie wmiare mlodego audi z 25 letnim volvo to złe podejscie ?

x50sr

Wysłany: wtorek, 26.10.2010 19:28
cd.

diesel lepszy od benzyny ?

NIE ! mowicie o osiągach pisząc herezje.

wiecie czemu ?

porownujecie turbo diesla z wolnossaca benzyna .

ja zrobie to jak trzeba.

vw golf IV 1.9 sdi 62 konie vs vw golf IV 1.8 wolnossacy bez turbo 120 koni.

porównujcie moment do woli.

silniki doladowane :

vw golf IV 1.9 TDI pompowtryski 130(robia z nich 150 - 160 koni i 1.8 golf IV 20v doladowany :) 180 podstawa mozliwosci 230 koni bez problemu. ale porownamy rownierz inne marki :) np volvo albo opel ? nie ma problemu :) ale to zaraz
x50sr

Wysłany: wtorek, 26.10.2010 19:34
volvo v40 1998r 1.9 dt - 90 koni - diesel - rozbudowa bez sensu
volvo v40 1998r 1.9 T - 200 koni - benzyna - program i lekka przerobka daja 300 koni za wieksze przyrosty trzeba doplacać znacznie więcej.

wiec jak zucacie na szale nawet nierowną to dajcie :

golf 2009r 1.9 TDI 105 koni i golf 2009r 1.4 TSI 140 koni ( ten sam silnik w seacie cupra ma 180 koni i daje nadal opcje programu na kolejne konie ) a wiec uwaga panowie , 1.4 tsi ma podobne spalanie co 1.9 TDI

serwis diesla jest drogi , cena wysoka . do jazdy po miescie do pracy dla mnie jest diesel bez sensu :) pozdro
Mort

Wysłany: sobota, 05.02.2011 14:05
Ciekawe że nikt z tutaj obecnych fanboyów silników diesla nie wspomniał o problemie z filtrem cząsteczek stałych , który jest montowany w autach wszystkich prawie marek po 2005 roku . Zastanawiałem się nad zakupem diesla ale znajomy który przekonał się na własnej skórze (płacił serwisowi za wypalanie tego filtra + robił ekstra kilometry po autostradzie) mnie wyleczył. Jak nie wierzycie poczytajcie fora Hondy , Opla , Forda - dziesiątki ludzi narzeka na ten wynalazek . Ja zostaję przy benzynie ;-)
Mort

Wysłany: sobota, 05.02.2011 14:22
Nie mówimy tu o samochodach z dużym przebiegiem , kilkanaście tysięcy na liczniku i musisz odwiedzać regularnie serwis żeby wypalić to ustrojstwo . Można oczywiście wyciąć i wstawić emulator tego filtra ale to kosztuję około 2,5 tyś. Na TVN Turbo był program o kobiecie która kupiła nowe Volvo z dieslem i po kilkunastu wizytach w serwisie odsprzedała samochód dilerowi (czytaj straciła kupę kasy) i kupiła benzynę.
Jestem w stanie uwierzyć ( nigdy nie miałem diesla) że na trasie jest lepszy ale jeśli robisz małe przebiegi i po mieście to tylko benzyna !!!
1automoto9

Ilość postów: 16

Wysłany: poniedziałek, 07.02.2011 12:56
Jeździłem benzyną, LPG, a w tej chwili diesel 2.0. I jeśli chodzi o trasę to oczywiście wygrywa diesel. W mieście trzeba się czasem trochę pobawić biegami, żeby nie zamulać za bardzo. Ale i tak polecam dobrego diesla. Przede wszystkim taniej.
nowy
Gość
Wysłany: sobota, 17.12.2011 14:00
Taniej to było... ciekawe co mówią wszyscy zwolennicy diesli dziś. Tyle w temacie.
stary
Gość
Wysłany: poniedziałek, 19.12.2011 18:46
Diesel drogi w naprawie
Kot
Gość
Wysłany: środa, 28.12.2011 23:02
Mam diesla. Japońskiego, starego typu, z turbinką. Trzeba będzie go niedługo wymienić na nowszy model choć jeszcze fajnie jeździ. Jak patrze na to co teraz dzieje z nowoczesnymi dieslami to wiem że następne auto to będzie benzyna. W benzynie pewnie nie będzie problemu z kołem dwumasowym które wytrzymują 100-150 tys km, z wtryskami, filtrami cząstek stałych, z pompą paliwa, w benzynie nie będzie turbiny.
Ewentualne koszty jednorazowej naprawy nowoczesnego diesla mogą pogrzebać na kilka lat całe jego oszczędności z niższego spalania.
mrał
Gość
Wysłany: środa, 18.01.2012 11:41
mam mb 124 2.5d przeb.560tys. konstrukcja z lat 80-tych miasto trasa niewięcej jak 8l.druga 124 2.6 benzyna przeb.210tys. pali 10-12l.lubie jazde oboma ,jest gwiazda ifajna jazda a reszta kwestia kasy.pozdrawiam
Methos
Gość
Wysłany: piątek, 03.02.2012 23:17
Osobiscie mam dieselka;) jezdzi sie tym super. Ten moment po 2000 sekunda i ciezarowka wyprzedzona;p tu tez zalezy jakie auta porownujemy i jakiej klasy;p 200 konny diesel jest idealnym kompromisem. A4 przy spokojnej jezdzie spali mi tak z 7 no 8 max na trasie tak przy 110-130. 2006r dosc mocno ekspoatowane bo ma z 200tys;d i co ? Nic powaznego sie jeszcze nie zepsulo;p ktos mowil ze nie ma rajdowek i formul w dieslu.. Bzdura;p a Audi R10 i jego wielki napis TDI na bolidzie?;p ile razy wygralo le mans.. ale problem diesel czy benzyna to jest temat rzeka, kazdy i tak bedzie sie upieral przy swoim;p
Lok
Gość
Wysłany: środa, 08.02.2012 15:33
Piewszy i ostatni raz disel,jak jezdził to buło super ale jak zaczął nawalać to ponad połowa wartości samochodu poszła na naprawy.A miało być tak super ;(
Idź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6     « Poprzednia | Następna »

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.