| Autor |
Wiadomość |
|
|
pawelr
Ilość postów: 0
|
Wysłany: środa, 05.11.2008 16:43 |

|
|
Ludzie o czym wy w ogóle piszecie. Prawda jest taka - jak ktoś lubi jazdę sportową to preferuje benzynę (forget about economy of driving - jak mówią amerykanie) jeśli ceni jazdę spokojną to wybierze diesla. Nikt mi nie powie, że diesel będzie bradzej zrywny od benzyny a benzyna bardziej ekonomiczna od diesla (przy zachowaniu tych samych parametrów tj. pojemność i obecność turbiny w silniku zarówno w dieslu jak i w benzynie). Jak ktoś lubi diesla jeździ dieslem jak benzynkę to benzyną. Cena nabycia przy nowym ma znaczenie przy używanym różnice się wyrównują. Moja recepta duża benzyna i moc...
|
pawelr
|
Wysłany: środa, 05.11.2008 16:49 |

|
|
a wówczas zaczyna się zabawa, dobrze jeszcze jest wyłączyć elektroniczne gadżety i bączki się kręci jak na karuzeli - robił to ktoś kiedyś dieslem - raczej nie. A trwałość - cóż mam benzynę 4,3 litra przebieg 260 000 km i praktycznie żadnejgo uszczerbku na ciśnieniu w cylindrach - silnik jak nówka, przy tym łąncuch rozrządu i trwałość zapewniona. Kto ma diesla zwraca uwagę przede wszytkim na to ile pali na 100-tkę, inne parametry są drugorzędne (trwałość już nie taka jak kiedyś w mercedesie 300D). W benzynie lepiej nie zwracać na to uwagi bo może przyspożyć mocnego bólu głowy....
|
Wieryg
Ilość postów: 64
|
Wysłany: piątek, 09.01.2009 18:55 |

|
|
Mimo,iz nigdy nie mialem Diesla swojego a jedynie pokazjonalnie- gdy jade do POkomuny PL albo do komuny UE jezdze Citroenem 2,5l lub Bunzolem 3,0l Dieslami - to bez watpienia Diesel jest NAJLEPSZY :1 ma 2-3krotnie wiekszy moment Obr czyli nie tylko uciag ale i :"depa" dodajac gazu( Skrzynia AT- obowiazkowo)!Dzis sa jeszcze lepsze Diesle ;Hondy,czy subaru-choc dopoki japce nie wykosili wszystkich najlepszy byl Perkins,Eginior=francowaty :Peugota i Citro,nawet fiat=dziadostwo ma dobre Diesle-a najgorsze VWiMerc ale BMW=6cyl bdb!W jezdzie miejskiej minimalne zuzycia gwarantuje on= pytajTAXI!
|
x50sr
|
Wysłany: wtorek, 26.10.2010 19:16 |

|
|
mimo tego ze mój przedmowca Wieryg nie jest napewno mechanikiem , moze marnym kierowcą , ale nie mam pojęcia.
mowimy o porównaniu 2 silników :
diesel
audi 2.5 v6 TDI vs stary silnik volvo 2.3T ,nie wysyliony.
oba silniki maja turbine , diesel pali około 2l paliwa mniej przy jezdzie na autostradzie a w miescie cóz , volvo 13 , audi 9 :)
moc audi (150 koni) volvo (242)
volvo oczywiscie jest elastyczniejsze , ciągnie od 2000-6500.
audi ciągnie od 2000-4000 max ale przyspiesza gorzej , moze porownanie wmiare mlodego audi z 25 letnim volvo to złe podejscie ?
|
x50sr
|
Wysłany: wtorek, 26.10.2010 19:28 |

|
|
cd.
diesel lepszy od benzyny ?
NIE ! mowicie o osiągach pisząc herezje.
wiecie czemu ?
porownujecie turbo diesla z wolnossaca benzyna .
ja zrobie to jak trzeba.
vw golf IV 1.9 sdi 62 konie vs vw golf IV 1.8 wolnossacy bez turbo 120 koni.
porównujcie moment do woli.
silniki doladowane :
vw golf IV 1.9 TDI pompowtryski 130(robia z nich 150 - 160 koni i 1.8 golf IV 20v doladowany :) 180 podstawa mozliwosci 230 koni bez problemu. ale porownamy rownierz inne marki :) np volvo albo opel ? nie ma problemu :) ale to zaraz
|
x50sr
|
Wysłany: wtorek, 26.10.2010 19:34 |

|
|
volvo v40 1998r 1.9 dt - 90 koni - diesel - rozbudowa bez sensu
volvo v40 1998r 1.9 T - 200 koni - benzyna - program i lekka przerobka daja 300 koni za wieksze przyrosty trzeba doplacać znacznie więcej.
wiec jak zucacie na szale nawet nierowną to dajcie :
golf 2009r 1.9 TDI 105 koni i golf 2009r 1.4 TSI 140 koni ( ten sam silnik w seacie cupra ma 180 koni i daje nadal opcje programu na kolejne konie ) a wiec uwaga panowie , 1.4 tsi ma podobne spalanie co 1.9 TDI
serwis diesla jest drogi , cena wysoka . do jazdy po miescie do pracy dla mnie jest diesel bez sensu :) pozdro
|
Mort
|
Wysłany: sobota, 05.02.2011 14:05 |

|
|
Ciekawe że nikt z tutaj obecnych fanboyów silników diesla nie wspomniał o problemie z filtrem cząsteczek stałych , który jest montowany w autach wszystkich prawie marek po 2005 roku . Zastanawiałem się nad zakupem diesla ale znajomy który przekonał się na własnej skórze (płacił serwisowi za wypalanie tego filtra + robił ekstra kilometry po autostradzie) mnie wyleczył. Jak nie wierzycie poczytajcie fora Hondy , Opla , Forda - dziesiątki ludzi narzeka na ten wynalazek . Ja zostaję przy benzynie ;-)
|
Mort
|
Wysłany: sobota, 05.02.2011 14:22 |

|
|
Nie mówimy tu o samochodach z dużym przebiegiem , kilkanaście tysięcy na liczniku i musisz odwiedzać regularnie serwis żeby wypalić to ustrojstwo . Można oczywiście wyciąć i wstawić emulator tego filtra ale to kosztuję około 2,5 tyś. Na TVN Turbo był program o kobiecie która kupiła nowe Volvo z dieslem i po kilkunastu wizytach w serwisie odsprzedała samochód dilerowi (czytaj straciła kupę kasy) i kupiła benzynę.
Jestem w stanie uwierzyć ( nigdy nie miałem diesla) że na trasie jest lepszy ale jeśli robisz małe przebiegi i po mieście to tylko benzyna !!!
|
1automoto9
Ilość postów: 16
|
Wysłany: poniedziałek, 07.02.2011 12:56 |

|
|
Jeździłem benzyną, LPG, a w tej chwili diesel 2.0. I jeśli chodzi o trasę to oczywiście wygrywa diesel. W mieście trzeba się czasem trochę pobawić biegami, żeby nie zamulać za bardzo. Ale i tak polecam dobrego diesla. Przede wszystkim taniej.
|
nowy
Gość
|
Wysłany: sobota, 17.12.2011 14:00 |

|
|
Taniej to było... ciekawe co mówią wszyscy zwolennicy diesli dziś. Tyle w temacie.
|
stary
Gość
|
Wysłany: poniedziałek, 19.12.2011 18:46 |

|
|
Diesel drogi w naprawie
|
Kot
Gość
|
Wysłany: środa, 28.12.2011 23:02 |

|
|
Mam diesla. Japońskiego, starego typu, z turbinką. Trzeba będzie go niedługo wymienić na nowszy model choć jeszcze fajnie jeździ. Jak patrze na to co teraz dzieje z nowoczesnymi dieslami to wiem że następne auto to będzie benzyna. W benzynie pewnie nie będzie problemu z kołem dwumasowym które wytrzymują 100-150 tys km, z wtryskami, filtrami cząstek stałych, z pompą paliwa, w benzynie nie będzie turbiny.
Ewentualne koszty jednorazowej naprawy nowoczesnego diesla mogą pogrzebać na kilka lat całe jego oszczędności z niższego spalania.
|
mrał
Gość
|
Wysłany: środa, 18.01.2012 11:41 |

|
|
mam mb 124 2.5d przeb.560tys. konstrukcja z lat 80-tych miasto trasa niewięcej jak 8l.druga 124 2.6 benzyna przeb.210tys. pali 10-12l.lubie jazde oboma ,jest gwiazda ifajna jazda a reszta kwestia kasy.pozdrawiam
|
Methos
Gość
|
Wysłany: piątek, 03.02.2012 23:17 |

|
|
Osobiscie mam dieselka;) jezdzi sie tym super. Ten moment po 2000 sekunda i ciezarowka wyprzedzona;p tu tez zalezy jakie auta porownujemy i jakiej klasy;p 200 konny diesel jest idealnym kompromisem. A4 przy spokojnej jezdzie spali mi tak z 7 no 8 max na trasie tak przy 110-130. 2006r dosc mocno ekspoatowane bo ma z 200tys;d i co ? Nic powaznego sie jeszcze nie zepsulo;p ktos mowil ze nie ma rajdowek i formul w dieslu.. Bzdura;p a Audi R10 i jego wielki napis TDI na bolidzie?;p ile razy wygralo le mans.. ale problem diesel czy benzyna to jest temat rzeka, kazdy i tak bedzie sie upieral przy swoim;p
|
Lok
Gość
|
Wysłany: środa, 08.02.2012 15:33 |

|
|
Piewszy i ostatni raz disel,jak jezdził to buło super ale jak zaczął nawalać to ponad połowa wartości samochodu poszła na naprawy.A miało być tak super ;(
|