Strona główna forum   •  Rejestracja   •  Profil   •  Zaloguj się

Komentowany artykuł
Producenci generalnie zalecają stosowanie olejów syntetycznych i półsyntetycznych do samochodów nowych, bądź z nowymi silnikami. Natomiast w starszych samochodach o nie wysilonych jednostkach napędowych lepiej stosować oleje mineralne.

11.08.2005    autor: Aureliusz Mikos    więcej Czytaj więcej

Idź do strony: 1 | 2 | 3     Następna »
Autor Wiadomość
pp
Gość
Wysłany: piątek, 12.08.2005 12:34
może ktoś napisze co wart jest olej Ford Formula E 5W30 ???
TW
Gość
Wysłany: piątek, 12.08.2005 22:19
bardzo dobry olej - prawdopodobnie produkowany przez Mobil
zort25
Gość
Wysłany: wtorek, 16.08.2005 08:09
Zgodnie z instrukcją obsługi wymieniam olej co 2 lata lub co 30 tyś.

Ilość postów: 1
Moje auto:
RENAULT 19 dT
Wysłany: wtorek, 16.08.2005 12:31
gdyby silnik mówił powiedziałby, że woli tańszy olej co 10kkm niz jakieś wynalazki za setki złotych po 30 czy więcej tysiącach i tyle!

---
Kierowca, Z życzeniami szerokiej drogi!
sandokan
Gość
Wysłany: środa, 17.08.2005 07:35
Ford Formula E 5W30 ? Przeciez to smar do zawiasow, tylko nie mow, ze zalales tym samochod, hahahahahahaha
Marcin Bracki
Gość
Wysłany: środa, 17.08.2005 08:11
Olej olejem a co z wymiana filtra oleju o którym wszyscy nie pamiętają????
Chemik
Gość
Wysłany: środa, 17.08.2005 11:24
Zdecydowanie popieram Kierowcę - tańszy olej, a częściej wymieniany to lepsze rozwiązanie, niż superolej na długo.
R21
Gość
Wysłany: środa, 17.08.2005 16:03
3 tygodnie temu załałem silnik Hellixem 10W40 po poprzednim włascicielu był tam Lotos mineralny 15W40.Nic nie leci nic nie cieknie ,silnik 10 letni.Olej staram sie wymieniać co 10.000 a ci co wymieniają co 30.000 niech wymianiają ich sprawa mozna przeciez i co 50.000 a instrukcje z ówczesnych samochodów mozna sobie w buty wsadzić :]
Marcin
Gość
Wysłany: środa, 17.08.2005 22:27
Polecam oleje Mobil 1+sprawdzone.Najlepiej kupować olej do wymiany z małych baniek a nie z beczek(takk jak to robia serwisy) bo wtedy nie wiadomo czy rzeczywiście mamy olej który kupujemy.
JZ
Gość
Wysłany: czwartek, 18.08.2005 09:00
Motul 300V Le Mans 15W60, Motul 300V Competition 15W50,
Castrol RS 10W60, Agip Sint 2000.
Agip Sint 2000 10W40 to niezły olej, odpowiedni i zgodny ze specyfikają praktycznie wszystkich włoskich aut. Nie mniej wcześniej, ten sam olej produkowany był w specyfikacji 10W50 i także stosowany do wielu włoskich samochodów, w tym do wszystkich ówczesnych Alfa Romeo. Ja stosuję do 90% samochodów Motul 4100 Power 15W50. Wcześniej przez krótki okres Motul 4100 Turbolight 10W40 ale okazało się, że gęstsza i mocniejsza odmiana tego produktu lepiej się sprawdza.
Z Agipem miałem do czynienia w pełnej gamie i niestety nie http://www.firma2.arbomedia.pl/bbmedia/kampania/2005/1763/videostitial1_8_a.html?url=www.motofakty.pl&callaction=http%3A//ad2.pl.mediainter.net/please/showit/470/2/2/30/%3Fpl_idkampan%3D1763%26pl_idplan%3D4653%26pl_idkanal%3D497%26br_idbanner%3D4726%26ip_uu%3D3362711714%26ip_ip%3D2448293131%26random%3D1166055601_okazał się tak dobry jak Motul, nie było też w ofercie oleju klasy "performance" w kilku odmianach, zwłaszcza w tej najpopularniejszech czyli 10W60. Owszem, nie wzbraniam się przed Sint 2000 ale całościowa oferta Motula jest po prostu bogatsza i bardziej wszechstronna i w moim przypadku lepsza (wiele różnych aut, wiele różnych preferencji, różne poziomy cenowe).
Motul niestety nie jest tanim olejem.
Inna propozycja (tańsza) dla userów z ciężką nogą to Valvoline Racing 10W60 - doskonały półsyntetyk do ostrej jazdy.
Niestety żaden z tych produktów nie jest dostępny na każdej stacji, ale uważam że lepiej używać produktu firmy z dobrym R&D niż firmy ze sprawnie działającym działem sprzedaży i marketingu. Wybór należy do Ciebie, ja nieodmiennie stawiam na Motula.
Natomiast czego nie wybierzesz, pamiętajmy że najważniejsza jest regularna i częsta wymiana. Nawet co 7-8 tysięcy km. Warto też przy wymianach stosować preparaty płuczące silnik z nagaru i nieczystości - tutaj też używam Motula ale to z racji powiązania z firmą, bo wiem że na rynku jest wiele innych preparatów i to znacznie tańszych, ale o ile w specyfik za 70 zł jestem w stanie uwierzyć to już STP w cenie 11 zł jakoś mnie nie przekonuje.
I na koniec o wielkich czyli Mobil, Castrol, Shell - moje doświadczenia potwierdzają wiele plotek z tego poletka. Po krótce "dlaczego nie":
Mobil i Castrol są najczęściej podrabianymi olejami, silniki jeżdżace na Castrolu często wyglądają nieciekawie ze względu na specyficzne dodatki stosowane przez tego producenta (szlam). Magnatec jest moim zdaniem produktem głównie marketingowym niż rzeczywistym osiągnięciem - w praktyce jest to tańsza próba realizacji tego co Motul w serii 300V i 8100 nazywa "technologią estrową". Tanie i dobre wina nie istnieją. Castrol jest w sensie olejowym tylko marką a nie producentem oleju - producentem jest koncern BP. Odbiorcą BP jest między innymi powiązany z nim finansowo Orlen. Mobil to Exxon i podobna sytuacja choć tu jest lepiej, ale masa podróbek i rozlewanie oleju w wielkich rafineriach robi swoje. Polecam rozeznanie wśród firm produkujących opakowania do oleju. Gdyby nie to, Mobil 1 kosztowałby znacznie, znacznie więcej.
Shell nie jest zły ale to też koncern i niestety nie wróży to najlepiej. Poza tym nawet topowe oleje Shella, reklamowane przez Ferrari w Alfa Romeo sprawdzają się bardzo średnio. Auta spalają olej w zastraszającym tempie, zużycie spada po zastosowaniu innych środków smarnych.
celica1
Gość
Wysłany: czwartek, 18.08.2005 10:55
mam klopoty z silnikiem Toyoty Celicy VVTi, stosowalem najlepszy olej Castrola TWS, po przebiegu 30 tys. km. silnik zaczol spalac olej, bylo to 1l. na 1000 km. postnowilismy wyplukac silnik z nagaru ktory jak sadzilismy osadzil sie na pierscieniach co w nastepstwie nie pozwalalo rozprezac sie pierscieniom i powodowalo luzy, niestety nie przynioslo to oczekiwanego skutku, w tej chwili nie potrafie powiedziec, czy salanie oleju mam zawdzieczac stosowanemu pezeze mnie olejowi, czy wadzie konstukcyjnej silnika Toyoty, nie mniej jednak problem mam i to nie maly, narazie nie wiem co mam robic, wymiana poszczegolnych podzespolow ktore maja bezposredni wplyw na spalanie oleju jest zbyt drogi, mam pytanie do "JZ" poniewaz widze ze jego wiedza o olejach jest dosc spora, czy istnieje jakis olej ktory choc troche jest w stanie zmniejszyc spalanie oleju w moim silniku, podaje adres e-mailowy do siebie mundeksupra@o2.pl, bardzo prosze o odpowiedz.
paweł
Gość
Wysłany: czwartek, 18.08.2005 11:15
jak dla mnie problemu nie ma:
1. do 100 tys. km było wg. zalecń producenta mobil 5w/50 co 15 tys km(drogi jak diabli)ale3 stosowałem no bo gwarancja)
2. po 100 tys do teraz 265 tys. km lotos 10w/40 co 10 tys. km
3. nie wiem co to znaczy że silnik bierze olej???- ja nie mam kłopotu
4. auto Kia - silnik niewysublimowany konstrukcyjnie!!
5. róbcie co chcecie ja zawsze tak robiłem i nie narzekałem nigdy, pozdrawiam!
Michał
Gość
Wysłany: czwartek, 18.08.2005 16:50
ja mam bmw 728 silnik, 23 letni i leje sobie midlanda(Quakerstate inaczej)10w50 i robie wymiane zaleznie jak mi wskaze komputer...(przewaznie 5 tyś jeśliu dużo jazdy po miescie) a jezeli uwaza ze mozna jezdzic jeszcze to góra do 10 tyś kilometrów...filtr oczywiscie zawsze nowy...a co do cudów płuczących silniki, to jestme jakos negatywnie nastawiony...w ogóle czy ktoś ma jakies doświadczenie z tymi szwajcarskimi olejami????
Opel Omega 2.0/97/192tyś km.
Gość
Wysłany: sobota, 20.08.2005 11:28
Witam serdecznie w szczegulności "JZ"bo faktycznie wiedza o olejkach na poziomie.
Do rzeczy sprowadziłem Omegę Kombi z 1997 roku,poj.2.0 bez 16V,wiadomo z komisu ale przebieg wairygodny tylko nie wiem jaki olej był,wlałem Valvoline Max Lif 10/40W,to jest ponoć półsyntetyk dla silników powyżej 100tyś przebiegu,zbliżam się do kolejnej wymiany 10 tyś przejechałem i silniczek "spalił"ok.1,75 litra,jak wlałem Valvolina to silnik albo szklanki zaczęły lekko "klekotać".Powiedz przyjaciely JZ co byś mi zaproponował ???
Zastanawiam się nad mineralnyjm tylko jaki ???
Pozdrawiam
Andrzej/warszawa
Gość
Wysłany: sobota, 20.08.2005 18:28
Mam pytanie: posiadam Opla Vectre B z 1997 roku, przebieg 271 000 km, sprowadzony z holandii, silnik 1,6 8-zaworowy typ X1.6SZR. JAKI DO TEGO SILNIKA BEDZIE NAJLEPSZY OLEJ???????????????prosze o odpowiedz. cryptonet@wp.pl
Idź do strony: 1 | 2 | 3     Następna »

Skocz do:
© 2000-2012 Polskapresse Sp. z o.o. Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.