| Autor |
Wiadomość |
|
|
matias21
Ilość postów: 0
|
Wysłany: poniedziałek, 15.09.2008 01:11 |

|
|
wole uzywane zachodnie może być 10 letnie w dobrym stanie niż rzęcha w stylu Chevroleta Sparka :)
|
Bart3kk
|
Wysłany: poniedziałek, 15.09.2008 08:58 |

|
|
matias21 skończ swoje mądrości o używanych złomach z zachodu. Za 10-letniego złoma ,ktorego np. do Berlina już nie wpuszczają wolę kupić kilkuletniego Koreańczyka z polskiego salonu o wiadomym pochodzeniu.
|
traktorzysta
|
Wysłany: poniedziałek, 15.09.2008 12:00 |

|
|
Bart3kk mam do wyboru BMW E60 525dA 85000 km 2003 r z komisu dealera BMW w Niemczech / pierwszy właściciel ,navi,skóra,podgrz.fotele,pdc,automat itd. / pełna dokumentacja / jeszcze gwarancja za 62000 zł czyli tzw. szrot z zachodu ,albo nową z polskiego salonu Skodę Octavię Classic 1.6 automat za ... 64000 zł . Hmmm trudny wybór . Co mi radzisz ? Zaraz uprzedzę twoją niechęć do BMW i podaje przykład "szrota" japońskiego z Niemieckiego komisu dealera : Lexus RX300 2003 r. 40 000 km przebiegu /automat /pełna dokumentacja ,pierwszy właściciel itd. - 65000 zł . Hmm znowu trudny wybór hehehe .
|
Bart3kk
|
Wysłany: poniedziałek, 15.09.2008 12:33 |

|
|
traktorzysta ja mówię o złomach w starszym wieku. Nie widzę sensu ciągnąć aut 10-letnich i starszych. Więc czytaj ze zrozumieniem. Nie porównuj Skody do BMW poza tym. Za 64.000 mam duży wybór w Polsce nówek aut :)
|
Bart3kk
|
Wysłany: poniedziałek, 15.09.2008 12:36 |

|
|
A propo ja nie widzę już większego sensu ciągnąć tego z Niemiec towaru , bo nie wiem czy komuś to się jeszcze opłaca. Albo ta moda na Litwę, gdzie Litwą zwożą do siebie rozbitki, naprawią ,a Polacy jadą na Litwę i je przywożą ciesząć się ,że jakoż to tanio i och i ach.
|
Conrado1
|
Wysłany: poniedziałek, 15.09.2008 19:50 |

|
|
Jak tylko rząd kombinuje jak by tu polakom utrudnić życie bo samochody z zachodu mają za tanio to Jerzy Iwaszkiewicz i jeszcze kilku innych mądrali dziennikarzy filozofuje o fali złomu jaka nas zalewa .Jak to biją na alarm ,jak to lamentują w mediach -A kończy się to tym ze polaka stać tylko na 126p bo rząd go wydymał. BRAWO PANIE Jerzy Jerzy Iwaszkiewicz STARY NUMER ALE ZAWSZE DZIAŁAŁ. CIEKAWE CZY TYM RAZEM???
|
Ilość postów:
|
Wysłany: wtorek, 16.09.2008 09:45 |

|
|
traktorzysta: zrobiłeś nie najtrafniejsze porównanie. Oczywistym jest to, że auto z 2003r. to nie jest złom i oczywiście przedmówcy nie o to chodziło i tutaj musiałeś dodać swoje. Tylko widzisz, fajnie że kupisz BMW, ale są takie aspekty jak gwarancja, której już nie będziesz miał, a w przypadku awarii w BMW, a jeszcze lepiej w przypadku Lexusa zbankrutujesz! Stad, są jakieś powody dla których ludzie wybierają nowe auta - nie tylko popisywanie się przed znajomymi jest najważniejsze !!! aczkolwiek, sam zastanawiałbym się nad autem używanym, ale to już jest inna spawa
|
Ilość postów:
|
Wysłany: wtorek, 16.09.2008 09:48 |

|
|
Panie Jerzy, chciałbym zwrócić uwagę, że w artykule w pierwszym akapicie jest błąd. Napisał Pan, że na jednego Polaka przypada 2,84 samochodu. Chyba powinno być, że na jeden samochód przypada 2,84 Polaka. Pozdrawiam
|
acent
|
Wysłany: wtorek, 16.09.2008 12:45 |

|
|
Panie redaktorze ten felieton to nie na temat. Zaczął Pan od czego innego a kończy na czym innym, to o co chodzi Panu w tym felietonie. Trzeba się zdecydować o czym chce się pisać, czy o korkach (brak dróg), czy o samochodach (ich stanie technicznym). Czepianie się samochodów nie ma nic wspólnego z tytułem felietony, no chyba że nastąpiła wyższa konieczność przemycenia polecenia lobbingu.
Traktorzysta. Zawsze jestem pod wrażeniem naiwności kupujących co do przebiegu auta w Niemczech. Do tych przebiegów chyba należy dodać z przodu 4 lub (optymistycznie) 3, reszta się zgadza.
|
RysiekK
 Ilość postów: 368
Moje auto: Punto
|
Wysłany: wtorek, 16.09.2008 18:20 |

|
|
Nie całkiem !
Korki i parametry samochodów to kwestie łączące sie ze sobą ze względu choćby na wpływ długości pojazdów. większość przejazdów miejskich powinna odbywać sie smartopodobnymi autkami-najlepiej taksówkami. To, że tak sie nie dzieje, podobnie jak okresowe zapychanie szos, to skutek błędnej polityki lansującej fatalny w skutkach model przemieszczania furą "od drzwi do drzwi", blokowania konkurencji w transporcie (taxi,kolej) i braku motywacji do stosowania mniej szkodliwych pojazdów.
|
RysiekK
 Ilość postów: 368
Moje auto: Punto
|
Wysłany: wtorek, 16.09.2008 18:25 |

|
|
|
|
mag
|
Wysłany: wtorek, 16.09.2008 21:02 |

|
|
Ludzie wierzą że samochód z 2003 roku ma przebieg 40000 km. O naiwności!. Ja nie jestem przedstawicielem handlowym mieszkam 20km od dużego miasta i robie 40000km rocznie. Pomyślmy jeśli ktoś (np. Niemiec) kupuje auto za ok 200000zł i co sprzedaje po 5 latach z przebiegiem 40000km. za kilkukrotnie mniejszą cenę ???. Bez sensu. Po prostu auto ma 200000-300000km a może i 500000 km zaczyna się sypać i klient sprzedaje auto.Przecież Niemiec czy Holender nie jest idiotą. Ale Polacy co chcą sie pokazać u rodziny na wsi w duzym aucie chcą wierzyć w te dyrdymały , hehe
|
Roger
Ilość postów: 22
|
Wysłany: wtorek, 16.09.2008 22:13 |

|
|
ja jeszcze raz powtarzam, że maluch bez hamulców za 200 zł to przepłacanie! jak nie miałem auta na parę dni to się kupiło takiego malczana za litra od żula ze szrotu. był głośny, palił z 15, a na reakcję po puszczeniu sprzęgła czekałem (serio) jakieś 2-3 sekundy. ale za 50 się da kupić samochód i to wcale nie po znajomości. lepiej mu było sprzedać to badziewie na złom gdzie teraz masz 800golda za tonę.
|
Wieryg
Ilość postów: 64
|
Wysłany: środa, 17.09.2008 03:41 |

|
|
To juz zalosne - wy "fachowcy"!
Ilez to razy tutaj speje - wychwali zlom Zachodni..???
"skora" np. to najglupsza rzecz w samochodzie i motocyklu ( mam w motocyklach od 30 lat) wiec wiem,jak to parzy w d..jak sie czlek na tym slizga - jakie to glupie i Posowieckie!I tak jest ze wszystkim!Bunz Mall Wieder- mowia Szwanze na swoj produkt! Wiesz co to znaczy cymbale??
Jak kiedys mowili Amer o FORD- Fix Or Repaire Dailey!
dzis juz ford- to nieomal jakosc Mazdy bo robiony w KOrei przez KIA,a Bunzol ma AWD naped- czyli sie juz cywilizuje nawet tandeta nemecka!Zlom=10l+ nawet Honda jest
|
Wieryg
Ilość postów: 64
|
Wysłany: środa, 17.09.2008 03:47 |

|
|
I-sza sprawa w uzywanych zlomach europejskich - to brak dbalosci od nowosci - o nie! Takim samym matolem - jak paliszek jest szwanz czy insza Franca!Oni trzymaja samochody - tak dlugo- az go splaca i do zyda!A tam durny Paliaszek sie nabiera na nemeckom markie"!!he!he!Mimo,ze DEKRA a zwlaszcza amer CONSUMER REPORT - testujacy setki milionow sam - powiadaja : W MINONUYCH 10 LATACH najgorsze sam sa niemieckie NA RYNKU USA! a Polaszek targa zlom z tych krajow>>?Nie moze na szczescie innego zlomu made in GM i Chrysler Minivan!
Spark =GMC to jest przeciez wzgardzone Daewoo!W USA to idzie!
|